Enköpings kommun får rätt: Teo, 10, ska stanna i familjehemmet

Det var inte fel av Enköpings kommun att placera 10-årige Teo i ett familjehem med en dömd sexbrottsling. Det har förvaltningsrätten kommit fram till.
– Det får inte gå till på det här sättet, säger Lisa Barnekow, pojkens familjs advokat.

En tioårig pojke tvångsplacerades med hjälp av LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, i ett familjehem där det redan fanns en person som är dömd för sexualbrott mot barn. Personen har flyttat men pojken blir kvar.

En tioårig pojke tvångsplacerades med hjälp av LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, i ett familjehem där det redan fanns en person som är dömd för sexualbrott mot barn. Personen har flyttat men pojken blir kvar.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2025-05-24 05:00

I början av mars i år upptäckte pojkens familj att det bodde en dömd sexualbrottsling i samma familjehem som deras son precis tvångsplacerats i. Familjens advokat överklagade i förvaltningsrätten som upphävde beslutet. 

Men 10-årige Teo hann aldrig komma hem innan ett nytt beslut om tvångsplacering togs av socialnämnden i Enköping. Efter ett par turer i rätten slår nu förvaltningsrätten fast i en dom att pojken fortsatt ska bo i familjehemmet.

I förvaltningsrätten fanns frågor om placeringen i just det aktuella familjehemmet är lämplig, och om vården har påbörjats inom fyra veckor från första beslutet och vunnit laga kraft eller inte. 

Enköpings kommun får rätt på alla punkter i förvaltningsrätten. Enligt domstolen har det i målet inte framkommit något konkret som visar att familjehemmet skulle vara olämpligt.

Den man som var dömd för sexualbrott uppges ha flyttat från familjehemmet i tidigt skede. Men föräldrarna har samtidigt fört fram att pojken borde få komma hem och få fortsätta bo hos sin egen familj.

– Det får inte gå till på det här sättet, helt från vettet. Det borde inte finnas någon oro för barnets hemmiljö. Socialtjänsten gjorde ett hembesök förra våren senast. Fram till placeringen verkar det inte funnits stor oro eftersom ingen gjort hembesök, säger Lisa Barnekow, familjens advokat, med upprörd röst.

LVU

Förutsättningar för att tillämpa LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

LVU ska trygga samhällets möjligheter att kunna ge barn och unga behövlig vård och behandling. Ytterst ligger ansvaret att agera på kommunens socialnämnd. 

Om socialnämnden inte kan genomföra behövlig vård i samförstånd med vårdnadshavaren och den unge, när denne fyllt 15 år, kan ett omhändertagande enligt LVU bli aktuellt. 

Barnet placeras då i ett boende utanför hemmet. Med behövlig vård menas att hela den planerade vården ska kunna genomföras på kort och lång sikt.

Källa Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!