Eva och Per dömer Enköpingsbor i rätten

Hur känns det att döma sin granne? Den frågan vill jag ha svar på i intervjun med nämndemännen Eva Emanuelsson och Per Nordlander.

Enköpingsborna Per Nordlander och Eva Emanuelsson är nämndemän. De är allmänhetens representanter när de dömer folk i domstol.

Enköpingsborna Per Nordlander och Eva Emanuelsson är nämndemän. De är allmänhetens representanter när de dömer folk i domstol.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2022-11-28 12:00

Nya nämndemän får en dags introduktionsutbildning innan de svär domareden. En nämndemans röst väger lika tungt när domen avgörs som en juristdomares röst.

– Man får lära sig att vad man tycker är en sak, vad man tror är en annan sak och vad man juridiskt kan binda någon för är något helt annat, säger Per Nordlander.

– Man får inte låta känslorna ta över. Det är viktigt att bevisningen verkligen håller även om det är uppenbart att någon är skyldig, säger Eva Emanuelsson.

Nej, ingen av de två nämndemännen har dömt sina grannar. Först när nämndemännen är på plats inför en rättegång i tingsrätten får de veta fakta om målet, som vilka som är tilltalade och målsägare. Om det då exempelvis visar sig att den tilltalade är någon som man känner kan man byta plats med en nämndeman i ett annat mål.

Eva Emanuelsson avstod från att tjänstgöra i tre mål av jävsskäl under sin tid i Enköpings tingsrätt.

– Det viktiga är att den tilltalade inte ska känna sig obekväm, säger hon.

När Eva Emanuelsson nu sitter i hovrätten kan hon upptäcka eventuella jävsituationer i god tid eftersom handlingarna till hovrättsmålen skickas ut i förväg. 

Rättegångarna i hovrätten är annorlunda än de i tingsrätten. Alla vittnesförhör är inspelade sedan tidigare i tingsrätten. Det gör att det bara är tilltalad, målsägare och eventuella nya vittnen som är på plats i hovrätten utöver övriga domstolen.

– Vi tittar väldigt mycket på film, berättar Eva Emanuelsson.

Användningen av modern digital teknik innebär faktiskt att till och med tilltalade ibland kan medverka på länk i domstolarna.

– I framtiden kan man kanske tänka sig att nämndemännen sitter hemma och dömer, säger Eva Emanuelsson.

– Men det finns en fördel med att verkligen vara där i rättssalen. Man ser kroppsspråket bättre bland annat, tillstår hon. 

 Hur är det att vara nämndeman?

– Det är inte roligt. Det är intressant och lärorikt. Man får en inblick i en värld som man aldrig har upplevt, säger Per Nordlander.

– Man lär sig mycket om människor och ser hur lätt det är att bli brottsling, även om man har vuxit upp under bra förhållanden. Men man ser också att det går att ta sig ur ett brottsligt liv och det känns hoppfullt, säger Eva Emanuelsson.

Så många dömer i domstol

I tingsrätten och hovrätten är nämndemän med och avgör brottmål och familjemål. Målen avgörs utifrån vad som kommer fram under själva rättegången.

I tingsrätten dömer tre nämndemän och en juristdomare. I hovrätten dömer tre juristdomare och två nämndemän. I Högsta domstolen dömer i allmänhet fem domare (justitieråd) ett mål. HD har 16 justitieråd.

I förvaltningsrätten dömer en juristdomare och tre nämndemän. I kammarrätten dömer tre juristdomare och två nämndemän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!