Flera vargrapporter – kan "fastna" i Enköping

Det är relativt vanligt med rapporter om varg i områden kring Enköping. Anledningen kan vara att vargarna fastnar i området mellan E18 och Mälaren.
– Det tar lite stopp där, så det blir problematiskt för dem, säger Anders Johannesson på länsstyrelsen.

En vuxen varghane fotad i Norge.

En vuxen varghane fotad i Norge.

Foto: Heiko Junge/TT

Enköping2025-01-16 05:00

Vid Grillby innan jul. Utanför Örsundsbro den här veckan. De senaste veckorna har flera personer hört av sig till EP gällande att de sett varg i sina närområden. Dessutom dyker det titt som tätt upp rapporter om varg i olika Facebookgrupper med koppling till Enköping.

– Rapporter om att man sett varg är vanligt, sen är det långt ifrån alltid vi kan bekräfta det. Det betyder ju inte att man inte sett en varg, men är det barmark så är det väldigt sällan vi kan bekräfta det, säger Anders Johannesson, inventeringsansvarig för stora rovdjur vid Länsstyrelsen Uppsala län.

Han säger att det finns mest varg i norra delarna av länet, men att det inte är konstigt att se varg någonstans i länet. Totalt i länet uppskattas det röra sig 10-20 vargar, beroende på dag, då flera av dem rör sig över stora områden.

– Runt Enköping handlar det oftast om förbipasserande vargar, eller att de uppehåller sig där under en kortare period. Anledningen till att de ofta råkar hamna runt Enköping, där är E18 en bidragande orsak tillsammans med Mälaren. Det tar lite stopp där. Det är ju inte så att de inte kan passera, men det blir ett hinder mot att bara springa rakt igenom skogen. Så det blir lite mer problematiskt för dem.

Kan det vara farligt att komma nära en varg?

– Nej det skulle jag inte säga, inte på det sättet. Det är ju ett stort vilt och precis som det kan vara farligt att stöta på vildsvin, älg, eller rådjur för den delen, så kan det i fel situation bli problematiskt. Men inte på det sättet att de ser människor som ett byte.

Anders Johannesson berättar att det faktiskt inte finns ett enda dokumenterat fall där varg har attackerat människor i det fria. Åtminstone inte sedan år 1821, då Naturskyddsföreningen har information om en vargattack i det fria.

– Det man ska tänka på om man kommer nära en varg, precis som med andra djur ska man inte söka kontakten, utan håll koll på var vargen är och om möjligt gå åt andra hållet. Eller ge sig tillkänna, då går de ofta åt annat håll.

– I regel kommer de inte alls särskilt nära människor. Men när de hamnar i områden där det är mer bebyggelse, då kommer de ju passera hus och vägar när de försöker komma därifrån. De söker aldrig kontakt, utan de råkar hamna där, säger Anders Johannesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!