För få SFI-lärare och stor lokalbrist

Enköpings kommun har rapporterat om läget kring mottagandet av nyanlända, ensamkommande och asylsökande. För två områden uppges situationen ha en betydande påverkan: gymnasiet och SFI-undervisningen.

Brist. Det råder stor brist på behöriga SFI-lärare.

Brist. Det råder stor brist på behöriga SFI-lärare.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Enköping2017-04-05 15:00

Länsstyrelserna har regeringens uppdrag att ta fram och sammanställa lägesbilder för kommunerna och landstingen. Det handlar om vilken påverkan förändringarna i antalet asylsökande och nyanlända har för verksamheterna.

Enköpings kommun har skickat in sin "lägesrapport avseende beredskap och kapacitet i mottagandet av nyanlända, ensamkommande barn och asylsökande" till länsstyrelsen. Inom de flesta områdena är det ingen eller måttlig påverkan på verksamheten.

Men inom områdena gymnasiet och SFI (svenska för invandrare) rapporterar kommunen om betydande påverkan.

En av kommunens kommentarer angående SFI är "kommit väldigt många elever, svårt att få tag på behöriga SFI-lärare och ont om lokaler".

– Det är det som är de springande punkterna. Det var ingen som kunde förutse läget i världen och lärarutbildningen är lång, förklarar Ulrika Rongelid, rektor för komvux i Enköping, bristen på SFI-lärare.

Hon konstaterar att det inte bara är ont om utbildade SFI-lärare, utan att det råder lärarbrist i stort.

På grund av bristen på behöriga SFI-lärare har komvux fått anställa andra behöriga lärare, som får läsa in de extrapoäng i svenska som andraspråk som krävs för SFI-undervisningen under tiden som de undervisar.

Det andra stora problemet för komvux SFI-undervisning är lokalbristen. Ulrika Rongelid konstaterar att brist på lokaler kan göra att man blir tvungen att undervisa i större grupper, vilket i sin tur kan drabba kvaliteten på undervisningen.

Till höstterminen ska komvux få ett par klassrum till i ett utbyte med gymnasiet.

– Under förutsättning att det inte kommer en väldig massa nya elever. Det ser hoppfullare ut inför nästa läsår än vad det gör nu, säger Ulrika Rongelid.

När det gäller gymnasiet, som också har rapporterat betydande påverkan, så målar man upp farhågan om att "nyanlända riskerar att inte få en likvärdig gymnasieutbildning eftersom det inte går att få tag i kompetent personal i önskad utsträckning".

"Riskerna att gymnasieskolan genom sin rigida struktur skapar ett omfattande utanförskap är betydande när 35 procent ej når gymnasieexamen", står det i kommentaren. "Gymnasieskolan måste öppna för en större flexibilitet och lämna uråldriga strukturer", står det också.

Svaren från kommunerna och landstingen kommer att redovisas i en nationell rapport med rapporter från länen som bilagor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om