Barnafödandet minskar i Sverige och det märks även i Enköpings kommun enligt siffror från 2023. Under 2024 gick siffrorna också ned. I mer än hälften av landets 290 kommuner föddes färre barn 2024 än 2023.
Men i Enköping såg det annorlunda ut i statistiken. Under 2024 ökade antalet nyfödda i Sveriges närmaste stad med 470 nyfödda.
Uppgången tycks dock inte ha spillt över på barnomsorgen än.
– Vi har sett på barnomsorgskön att det föds färre barn. Vi märkte en nedgång under 2023 som har fortsatt under 2024. Inflyttningen har också minskat. Vi har en inflyttning i kommunen men det är kanske inte alltid att de som flyttar hit har yngre barn, säger Lina Holmqvist som är placeringshandläggare och hanterar kommunens barnomsorgskö.
Hon ger tipset att ställa sitt barn i kö ganska omgående.
– Gör ansökan så fort som möjligt så att vi kan erbjuda placering till önskat startdatum. Man får alltid en plats, men skulle man vilja ha en plats samma dag, så blir det ändå att väna ett par veckor så att vi hinner förbereda.
Vissa föräldrar är redan ute i god tid.
– En del är duktiga och söker tidigt. Det står barn i kö till augusti 2026.
Så fort barnet har fått ett personnummer så kan man ställa sig i kö. Kötiden räknas fyra månader innan önskat startdatum.
I augusti och januari börjar det flesta barn i förskolorna. Inför hösten är det en nystart eftersom barn lämnar förskolan och kliver upp i förskoleklass och då lämnar ifrån sig platser.
I dagsläget finns det gott om förskoleplatser. De mest populära områdena är Bergvreten, Gånsta, Husberg, Fanna, Romberga, Munksundet och Gröngarn och där är det också minst antal lediga platser.
– Det finns förskolor som har väldigt långa köer och bara tar in barn när ett annat slutar, medan de stora förskolorna har många lediga platser eftersom de har kapacitet att ta emot många barn, säger Lina Holmqvist.
Hittills är det 143 barn som står i kö inför hösten och det kommer inte bli några problem att erbjuda dem plats eftersom det finns 600 lediga platser inför höstintaget.
Dessutom står 234 barn i omplaceringskön vilket innebär att deras föräldrar vill byta förskola.
– De som vill byta kanske har flyttat och tackat ja till sitt andra val och ställer sig då i omplaceringskön för att få byta. Hur snabbt vi kan erbjuda deras förstahandsval beror på. Ibland kan man stå i kö ganska länge om man vill till någon speciell liten förskola.