Bäste Staffan Wohrne
Ditt beröm till akuten vid lasarettet i Enköping ställer jag till fullo upp på. Har erfarenhet från personliga besök, med anhöriga eller vänner av besök på akuten bland annat Karolinska sjukhuset och Akademiska. Att ligga på en brits omgiven av plastskynken och se vita rockar springa förbi till en kommandocentral ackompanjerad av patienters gråt, gny eller rop på hjälp är inte vad man behöver när man är sjuk.
På Enköpings lasarett möts man av trevlig personal, får personlig omvårdnad, trygghet och oftast ett eget rum. Man får också en bedömning av hur lång tid det tar innan man kan få träffa en läkare. Och blir det någon förändring, till exempel på grund av ett brådskande akut sjukdomsfall, får man ett besked. Så bör alla akutkliniker fungera!
I din andra insändare tar du upp fem frågor:
1) Vindkraften står för 10 procent av elproduktionen. Flera undersökningar pekar på att vind är ett kostnadseffektivt sätt att framställa el, men ingen har sagt att vi bara kan leva av vindenergi, inte heller Miljöpartiet. Jag har också el via O2 el och betalar idag 20 öre/kwh och det har jag gjort hela tiden.
2) Din andra punkt handlar om koldioxid i atmosfären och det kan jag inte så mycket om. Kan dock konstatera att flertalet forskare inte tycks dela din uppfattning.
3) ”MP valde att sälja Vattenkrafts brunkolsverksamhet till ett riskkapitalbolag”. En mycket tendentiös beskrivning och det vet både du och jag. Valet för Miljöpartiet var att gå med på socialdemokraternas försäljning av brunkålsverksamheten som stöddes av allianspartierna, eller avgå ur regeringen och därmed utlysa en regeringskris. Kanske borde man ha valt det senare alternativet, men Staffan Wohrne du bör ge en mer korrekt beskrivning.
4) Att Donald Trump inte är någon anhängare av miljööverenskommelser är väl känt. Och att Theresa May uttryckt viss tvekan är också känt. Australiens miljöpolitik är mer komplicerad. Så här skrev DN den 14 september 2015: Australiens konservativa regering har fått hård kritik för sin miljöpolitik, inte minst sedan den under Tony Abbotts ledning avskaffade landets koldioxidskatt förra året. Landet har under senare år även gjort en storsatsning på kolgruvor.
Efterträdaren Malcolm Turnbull har en helt annan syn på klimatfrågorna, men har en svag parlamentarisk ställning.
5) Du gillar inte FNs klimatpanel, men det gör jag, tusentals forskare, politiker och allt fler personer i näringslivet. Framtiden får utvisa vem som har rätt. Har du rätt lyfter jag på hatten. Har jag rätt får våra barn, barnbarn och efterföljande generationer betala ett mycket högt pris.
Slutligen, Tack Staffan Wohrne för att du framträder med ditt namn