För drygt två veckor sedan fick Therese Vallin, som driver salongen Care of you i Örsundsbro, ett mejl från Epassi.
Hennes salong stängdes av med omedelbar verkan.
– Jag kände: Vad har jag gjort? Kommer kunderna tro att jag har fuskat? Man känner sig som en bov.
Therese Vallin har fått olika svar på varför via mejl. Hon har fått höra att de räknas som en skönhetssalong och har lättare att fuska. En annan orsak ska vara att hon erbjuder fler skönhetsbehandlingar än friskvårdsbehandlingar. Epassi hänvisar till nya regler som började gälla vid årsskiftet.
– Det är så luddiga svar. Om de har ändrat sina krav måste de ju meddela det i god tid i förväg, inte bara stänga av en på det här sättet.
Frustrationen är nu så stor att Therese Vallin bestämt sig för att inte fortsätta erbjuda friskvård genom Epassi, som hon har gjort de senaste sju åren.
– Det är jättetråkigt för jag kommer att förlora mycket pengar på det. Men det får bära eller brista. Jag vill inte vara beroende av det här företaget.
Hon hoppas även att kommunen ser över sitt samarbete med Epassi.
– Kommuner köper ju in den här tjänsten till sina anställda, så det drabbar dem också. Helt plötsligt har de inte lika mycket valmöjligheter var de kan lägga sina friskvårdspengar.
Faktum är att den processen redan är igång. Den startade innan avstängningen av thaimassage- och andra salonger blev känd. Det meddelar Linda Ahlsén, HR-chef på Enköpings kommun.
– Vi tog ställning förra året att vi inte tänkte gå vidare med Epassi, och det har vi informerat dem om. Det här är sista året tillsammans.
Nu utreder man om man behöver upphandla en ny leverantör, och medarbetarna har fått information om att förändringar är på gång med deras friskvårdsleverantör.
Varför valde ni att bryta med Epassi?
– Det vill jag inte gå in på, säger Linda Ahlsén.
Även för salongen Harmony hud & spa, som ligger i Enköping, har det gått över två veckor sedan de blev avaktiverade från Epassi.
Salongens ägare, Nina Pinola, beskriver läget som väldigt frustrerande med kundbortfall och minskade intäkter.
– Det är en ovisshet kring hela situationen. Vi har redan tvingats tacka nej till många kunder.
Hennes salong har också fått beskedet att de inte erbjuder tillräckligt många friskvårdsbehandlingar i förhållande till deras skönhetsbehandlingar.
– Jag har svårt att förstå hur detta kan vara tillåtet. Hade vi brutit mot Skatteverkets regler hade jag accepterat en avstängning, men inte på dessa grunder. Jag har aldrig känt mig så orättvist behandlad, säger Nina Pinola och fortsätter:
– Det känns som ett lotteri. Alla har inte påverkats av Epassis beslut trots att vi auktoriserade hud- och spa-terapeuter erbjuder i stort sätt samma tjänster.
Både Thereses och Ninas salong är knutna till SHR, Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Anna Olsson, som är kanslichef för SHR, har inga exakta siffror på hur många av deras medlemmar som har drabbats, men det ska vara ett större antal.
– Det är väldigt många som hör av sig till oss och är oroliga och olyckliga. Hur det här kom upp i samband med thaimassagesalongerna vet jag inte, säger hon.
Epassi svarar inte på EP:s frågor om varför salonger kopplade till SHR stängts av, eller hur det kommer sig att vissa drabbas och andra inte. De förklarar bara att thaimassagesalongerna stängdes av tillfälligt när det kom fram att sexköp förekommit på flera av dem.