Fruktade plattmasken ska jagas med hund

Det räckte med en enda lövplattmask på en krukbricka för att Enköpings kommun skulle agera.
Nu tar man hjälp av en specialtränad hund för att se så den invasiva arten inte spridit sig.
– Vi måste göra allt vi kan, säger parkingenjören Yvonne Högberg.

Lövplattmask Obama-mask

Foto: Enköpings kommun

Enköping2025-05-27 05:00

En känslig hundnos ska förhoppningsvis bli parkavdelningens vapen i kampen mot lövplattmasken Obama nungara, i media även kallad kannibalmasken Obama.

Ännu är det oklart om masken ens finns i Enköpings parker men försiktigheten grundar sig i det exemplar som en medarbetare hittade i höstas när hon skulle plantera ut nyinköpta växter i en rabatt. På krukbrickan kröp en beige-brun mask, några centimeter lång.

Parkingenjören Yvonne Högberg håller som bäst på att försöka få tag på en specialtränad hund som kan söka efter den invasiva lövplattmasken Obama nungara i Drömparken.
Parkingenjören Yvonne Högberg håller som bäst på att försöka få tag på en specialtränad hund som kan söka efter den invasiva lövplattmasken Obama nungara i Drömparken.

– Först visste hon inte om det var en plattmask men när det stod klart slog hon larm, säger Yvonne Högberg.

Lövplattmasken upptäcktes i Sverige så sent som förra året, exemplaret i Enköping var en av de första. Enligt länsstyrelsen har inga studier av just den här artens effekt på biologisk mångfald och ekonomi gjorts men andra rovlevande plattmaskar har visat sig ha mycket stor negativ effekt på exempelvis daggmaskar, vilket kan leda till försämrad jordkvalitet och därmed minskad växtkraft och skörd.

För att stoppa masken från att etablera sig i landet omfattas den sedan i januari av så kallade nödåtgärder och det är förbjudet att medvetet sprida den. 

Initiativet att handla upp en specialtränad hund hoppas Yvonne Högberg ska vara till hjälp. Får man tag på ett hundekipage ska det först och främst söka av Drömparken, en av få parker i landet som skyddas som byggnadsminne, och lokalen på Styrmannen, dit nya växter först anländer efter att de köpts in.

– Skulle hunden hitta plattmaskar blir det förstås aktuellt att undersöka även andra parker, säger Yvonne Högberg.

Två exemplar av den invasiva arten Lövplattmask ( Obama nungara ) fotograferad i Helsingborg i april 2025.
Två exemplar av den invasiva arten Lövplattmask ( Obama nungara ) fotograferad i Helsingborg i april 2025.

Två dagar räknar hon att hunden och föraren behöver för att klara uppdraget i Drömparken och Styrmannen.

Sedan exemplaret hittades i höstas håller alla medarbetare utkik efter nya plattmaskar, berättar hon.

– Alla är medvetna om vikten att hålla ögonen öppna och slå på trumman om man ser något. Eftersom plattmasken kommer in med växtleveranser kan de ju dyka upp när som helst, säger Yvonne Högberg.

Att hålla ögonen öppna råder hon även allmänheten.

– Undersök nyinköpta växter, titta både utanpå och inne i krukan och titta på jordklumpen. Det bästa är att läsa på själv och höra av sig till länsstyrelsen om man misstänker att man hittat något, säger hon.

Vad göra?

Så här känner du igen en lövplattmask: 

Äggen är 0,5 cm stora och först röda men blir sedan mörkbruna. Fullvuxna maskar är cirka 5-8 cm långa och 0,5 cm breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.

Lövplattmasken är ett invasivt rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den lever på jorden och hittas i naturen under träbitar, stenar och löv. I Sverige har den än så länge bara hittats i och i närheten av krukor och tråg som importerats till landet.

Om du hittar en mask:

Häll kokande vatten på eller lägg dem i frysen i ett dygn. Det går inte att klippa ihjäl dem.

Isolera plantorna tillfälligt och kontrollera dem igen nästa dag.

Om fler fynd då görs fortsätt hålla plantan isolerad. Hittas inga nya plattmaskar efter två dagar bedöms risken för vidare spridning som liten.

Rapportera fynden på https://rapportera.artfakta.se

Källa: lansstyrelsen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!