Att skriva en insändare om valda delar av översiktsplanen för Enköpings stad kan kännas vanskligt. Först frågan om EP tar in ett epos från en äldre man som varit involverad i bildandet av storkommunen och som förtroendevald följt Enköpings kommun. Född 1933 och bott på landsbyggden och i staden.
Planen beslutad av plexutskottet i mars detta år och är efter samråd, revidering och granskning uppe för beslut våren 2018. Man kunde förvänta sig avgörande ställningstaganden och mål grundade på avvägningar mellan intressen, regionala, kommunala och privata.
Planen om 83 sidor med 3 bilagor om 107 sidor är ett relativt lättläst aktstycke med många bilder och kartor men nästan utan siffror och tabeller. Fokus är inriktat på hållbarhet, jämlikhet och klimatpåverkan, respektabla begrepp men svårfångade och varierar över tid.
Vi som var med och byggde Joar, Kommunhuset och Paushuset var mycket stolta för våra märkeshus och trodde att de skulle ha en hållbarhet över 40 år. Många var dock skeptiska till de platta taken och de fönsterlösa sammanträdesrummen. Vidare har tung trafik och enträget dansande i Medborgarhuset och Stadshotellet tärt hårt. Enköpingsån som delade Enköpingsåsen i Kyrkåsen och Gröngarn betydde att staden merändels kom att byggas på lerlager. Men att det bor en räv under sydvästra hörnan på kommunhuset är nog mest illvilligt förtal.
Det är bråttom att utmejsla konkreta mål och ställningstaganden för att vara underlag och stöd för de nya krafter som anlitats, Arcus Development, att på kort tid finna smarta lösningar på kommunens akuta och välkända problem. Bristerna rör hamnen, skolorna, kulturen och friluftsliv samt utbyggnadsriktningar.
Det står mycket om vattnets betydelse för turismen men ingen analys av vattnet som resurs för bostadsbyggande och näringslivet. Enköping kan behöva en djuphamn och en bro över ån vid Haga. Mälaren som kommunikationsled och vattentäkt berörs ytligt. Vattnet är också en begränsningsfaktor då ingen sammanhållande bebyggelse och samhällsfunktion av betydande vikt skall placeras under nivån 2,7 meter i enlighet med rekommendationer från länsstyrelserna runt Mälaren.
Friluftsliv och parker är en bärande del av varumärket Enköping, men det finns inga mål eller visioner hur man skall utveckla den ansats som gjordes under mäster Mattsons tid. Han förstod vad människor behöver för sin identitet och att skapa skönhet.
Själv har jag agerat för att parkområdet Kyrkåsen skall utvecklas och göras attraktivt och tillgängligt, kanske i samverkan med kyrkorna. Bevara skog och glöm motorbanan i Bårskärskogen. Ta bort härket av elledningar i Varghällar och förbered utbyggnad av staden österut för att så småningom bygga samman staden med Skolsta–Grillby.
Det finns mycket som talar för boende på landsbyggden i framtiden. Närheten till naturen, it -uppkoppling och självkörande bilar samt delningsekonomi kommer att underlätta för oss i Trögden.
Kommunerna har planmonopol men det är skralt med arkitektkompetens. Det behövs samverkan i samhällsutvecklingen. Nära partners är Västerås, Uppsala, Heby och Håbo.