Fabian Flinks brödbod stängde för några minuter sedan. Milia Nylén väntar på att folk ska komma och hämta sina kassar med bröd och bullar, som de har fått köpa till ett ordentligt rabatterat pris.
I kväll blev det åtta påsar med räddat bröd.
– Det brukar bli mellan två och tio per kväll, men ibland säljer vi slut under dagen och då blir det inga kassar, säger Milia.
För en brödkasse tar de 59 kronor, som innehåller olika typer av bröd värda minst 180 kronor. Det innebär en rabatt på ungefär 67 procent.
Deras överraskningskasse kan exempelvis innehålla en tårta eller andra bakverk och är lite dyrare, 79 kronor. Värdet på kassen ska ligga på minst 240 kronor, men det kan bli betydligt mer än så.
– Har man tur kan man få en hel tårta som egentligen kostar 700 kronor, berättar Milia.
I Enköping finns det ungefär tio matställen som använder sig av matsvinnsapparna Karma eller Too Good To Go. Det är restauranger, kaféer och mackar som har anslutit sig till dem.
Apparna fungerar på liknande sätt. Användarna reserverar det de vill ha och betalar direkt i telefonen. Sedan är det bara att hämta upp maten inom den angivna tidsramen. Skillnaden är att i Karma-appen syns det vilken produkt eller maträtt som säljs, medan det med appen Too Good To Go blir en överraskning vad man får.
På OKQ8 i Enköping packar de överraskningskassar varje kväll, som får hämtas upp dagen efter. Ofta blir det runt tio kassar.
Kassen säljs för 39 kronor, även här till en tredjedel av värdet som ligger på minst 120 kronor. I kassen kan det finnas allt ifrån mackor och fikabröd till drycker, mejeriprodukter och godis som är på väg att utgå ur sortimentet.
Säljchefen Emelie Öberg berättar att de har räddat mat på det här sättet från att slängas i några år.
– Förut fick vi slänga allt som blev över, på grund av lagar fick vi inte bara ge bort det då. Det gjorde ont i hjärtat, säger hon.
Inte heller på restaurangen Saby Jai Thaimat & Sushi vill de tvingas kasta mat. När lunchbuffén är över packar de den överblivna maten i kartonger, och säljer dem för 59 istället för 129 kronor. Oftast blir det två kartonger, men det kan bli fler beroende på hur mycket som blir över.
Restaurangchefen Phisoot Sukanisai är positiv till att göra något gott för miljön – och personalen.
– Vi vill inte äta det här varje dag, även om maten är god, skrattar han.
Alla som EP pratat med säger att det inte tar mer än några minuter innan all mat har sålt slut som de lägger upp i appen.