Här är brotten som inte kontrolleras

En person som dömts för stöld skulle ändå kunna få arbeta i hemtjänsten och en dömd knarklangare kan få jobb på en skola. Dessa brottstyper finns inte med bland de brott som kollas innan anställning.

En person som straffats för att ha sålt narkotika till ungdomar skulle kunna få jobb inom skolan eftersom narkotikabrott är en brottstyp som inte ingår i registerkontrollen.

En person som straffats för att ha sålt narkotika till ungdomar skulle kunna få jobb inom skolan eftersom narkotikabrott är en brottstyp som inte ingår i registerkontrollen.

Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT

Enköping2024-09-13 05:00

Efter att flera sexuella övergrepp uppdagats i hemtjänsten i Uppsala kommun har diskussionerna om kontroller av personal tagit fart ordentligt. Först nu snabbinför Uppsala kommun så kallade frivilliga registerkontroller av dem som ska nyanställas i vården.

För dem som arbetar med barn och unga under 18 år har en sådan registerkontroll varit obligatorisk i hela landet sedan 2001, då det blev lagstyrt.

Enköpings kommun införde de frivilliga registerkontrollerna 2021 där man ber om utdrag för nyanställningar inom vård och omsorg samt socialtjänsten.

Men även om registerkontrollerna ger en känsla av säkerhet kan denna vara bedräglig. Alla brottstyper finns nämligen inte med på det utdrag som lämnas ut från polisens belastningsregister. Där ingår endast uppgifter om straffpåföljd för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån. 

Detta innebär att kommunen aldrig får reda på om en person som man planerar att anställa i exempelvis hemtjänsten är dömd för att ha stulit från hemtjänsttagare hos en annan arbetsgivare. Eller att en som sökt sig till jobb i någon skola nyligen kom ut från fängelse efter att ha avtjänat straff för narkotikaförsäljning. Eller dömts för hot och vapenbrott.

Enköpings kommuns HR-chef Linda Ahlsén säger att det sällan pratas om behovet av att få in fler brottstyper i dessa register.

– Vi har diskuterat lite grann om möjligheten att vi själva ska kunna kontrollera personer som ansöker om tjänster som är extra känsliga. Men vi har inte kommit vidare med det. 

Skulle det vara önskvärt att få kännedom om exempelvis hemtjänstpersonal som dömts för stöld?

– Det är klart. Men helst önskar man att det nationella registret utökades. Det är anpassat till skolans krav och mycket har ju hänt sedan det infördes 2001, säger hon.

Vilka fler brott skulle du vilja fanns med i registerkollen?

– Svår fråga. Narkotikabrott och ekonomisk brottslighet, som är lätt kan inträffa när någon är hemma hos brukare.

Samtidigt, menar Linda Ahlsén, är det en svår balansgång att inte göra för stort intrång i människors integritet. 

– Det finns ju alltid en baksida, människor som gjort ett misstag och avtjänat sitt straff kan då inte få en andra chans genom ett arbete utan straffas en gång till. 

Just nu pågår på Utbildningsdepartementet en utredning om möjligheten att kunna utöka brotten som ska vara med registerkontrollen. Detta uppdrag ska redovisas senast sista januari 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!