MatomrÄdet har vÀxt till tvÄ pÄ TrÀdgÄrdsdagen

NÀr tusentals besökare kommer till TrÀdgÄrdsdagen pÄ lördagen ska de inte bara inspireras. De ska Àta ocksÄ. I Är Àr matstÀllena Ànnu fler för den som blir hungrig.

Elin Pihl Àr redo i Gourmetladans food truck inför lördagen.

Elin Pihl Àr redo i Gourmetladans food truck inför lördagen.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-09-01 19:00

Första lördagen i september varje Är sedan 19 Är tillbaka, har Enköping lockat mÀnniskor frÄn nÀr och fjÀrran till TrÀdgÄrdsdagen. Men arrangemanget handlar inte bara om grönt och vÀxter, utan ocksÄ mat Àr en viktig del som pÄ vilken marknad som helst.

Nytt för i Är Àr att det kommer att finnas tvÄ matomrÄden, ett vid Äpromenaden i Drömparken och ett andra i Skolparken, med ett stort antal sÄ kallade food trucks engagerade.

 En av dessa Ă€r Vittinge Gourmetlada som drivs av Elin Pihl tillsammans med sambon Andreas Malmqvist. 

Elin Phil startade ett nytt liv tillsammans med sin sambo Andreas Malmqvist nÀr de flyttade frÄn Stockholm. De köpte en gÄrd pÄ landet och fÄr arbeta med sin stora passion som Àr mat.
Elin Phil startade ett nytt liv tillsammans med sin sambo Andreas Malmqvist nÀr de flyttade frÄn Stockholm. De köpte en gÄrd pÄ landet och fÄr arbeta med sin stora passion som Àr mat.

– Jag och min sambo bodde i Stockholm och arbetade inom restaurang nĂ€r vi fick tips om en gĂ„rd pĂ„ landet dĂ€r jag vĂ€xte upp. Tankarna började genast snurra kring hur vi skulle kunna leva och arbeta om vi flyttade dit. NĂ„gonting med mat och vin ville vi gĂ€rna arbeta med, sĂ€ger Elin Pihl.

Deras idéer var mÄnga och det sÄllades rejÀlt. I en av stugorna pÄ gÄrden, dÀr det var vÀldigt trÄngt, lagade paret middagskassar. En smÄskalig och personlig catering pÄ landsbygden tog fart och de levererade Àven mat till bröllop och fester. Företagsnamnet kom till av en slump nÀr en tidning gjorde en intervju och de snabbt var tvungna att fÄ ett namn pÄ företaget.

"Vad Àr en nduja?" Det Àr nog vanligaste frÄgan vi kommer fÄ pÄ lördag" sÀger Elin Pihl, Vittinge Gourmetlada, som bakar pizzor i sin vedugn. Svaret Àr att det Àr en typ av bredbar chorizo som Àr god pÄ pizzan.
"Vad Àr en nduja?" Det Àr nog vanligaste frÄgan vi kommer fÄ pÄ lördag" sÀger Elin Pihl, Vittinge Gourmetlada, som bakar pizzor i sin vedugn. Svaret Àr att det Àr en typ av bredbar chorizo som Àr god pÄ pizzan.

– Vi valde sen att öppna Burgers_by i MorgongĂ„va för att fĂ„ ett större produktionskök. SĂ„ vi utgĂ„r dĂ€rifrĂ„n med catering. För tre somrar sedan bad vi en man i Norrland bygga om ett hĂ€stslĂ€p till en food truck och installera en vedeldad pizzaugn som vi kan Ă„ka runt med pĂ„ olika event.

Ett annat par, som bestÄr av mor och son fÄn Enköping, kommer ocksÄ att vara pÄ plats med sin food truck pÄ lördagen. De har ett koncept som de tagit frÄn en riktig "marknadsknalle" som intygade att det var bra och beprövat.

" Det Ă€r roligt att fĂ„ Ă„ka runt och trĂ€ffa mĂ€nniskor som glatt sĂ€ger var har ni varit? Äntligen Ă€r ni tillbaka", berĂ€ttar Petra Danielsson om det knalleliv hon och hennes son Tim Engfors lever.
" Det Ă€r roligt att fĂ„ Ă„ka runt och trĂ€ffa mĂ€nniskor som glatt sĂ€ger var har ni varit? Äntligen Ă€r ni tillbaka", berĂ€ttar Petra Danielsson om det knalleliv hon och hennes son Tim Engfors lever.

– Food trucks började bli ett begrepp för mindre Ă€n tio Ă„r sedan. Innan dess var det knallarna som Ă„kte runt pĂ„ marknader och sĂ„lde. Jag Ă€r tredje generationen inom livsmedel och restaurang och förstod att konceptet med rĂ€k- och laxrullar var guld vĂ€rt. SĂ„g jag tog över det och köpte första food trucken 2015, berĂ€ttar Petra Danielsson, Ă€gare till Laxtösen.

Hon och hennes son Tim Engfors Äker runt med vagn över hela Sverige. Att alltid vara ute och pÄ vÀg nÄgonstans Àr en speciell livsstil som innebÀr att grÀnserna mellan arbetstider och fritid suddas ut.

" Det Àr lite speciellt att arbeta med mat pÄ det hÀr sÀttet i en vagn. Vi anstÀller extrapersonal som har lite samma jargong och vana vid en tackling under arbetspasset i vagnen", sÀger Tim Engfors och skrattar.
" Det Àr lite speciellt att arbeta med mat pÄ det hÀr sÀttet i en vagn. Vi anstÀller extrapersonal som har lite samma jargong och vana vid en tackling under arbetspasset i vagnen", sÀger Tim Engfors och skrattar.

– Vi Ă€r bĂ„da rĂ€tt simpla. Min mamma har en lĂ€tt och rak jargong och Ă€r rĂ€tt tuff av sig. SĂ„ vi har trevligt, sĂ€ger Tim Engfors med ett stort leende.

I Är kommer det finnas en food court Àven i Skolparken.
I Är kommer det finnas en food court Àven i Skolparken.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!