Matområdet har växt till två på Trädgårdsdagen

När tusentals besökare kommer till Trädgårdsdagen på lördagen ska de inte bara inspireras. De ska äta också. I år är matställena ännu fler för den som blir hungrig.

Elin Pihl är redo i Gourmetladans food truck inför lördagen.

Elin Pihl är redo i Gourmetladans food truck inför lördagen.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2023-09-01 19:00

Första lördagen i september varje år sedan 19 år tillbaka, har Enköping lockat människor från när och fjärran till Trädgårdsdagen. Men arrangemanget handlar inte bara om grönt och växter, utan också mat är en viktig del som på vilken marknad som helst.

Nytt för i år är att det kommer att finnas två matområden, ett vid åpromenaden i Drömparken och ett andra i Skolparken, med ett stort antal så kallade food trucks engagerade.

 En av dessa är Vittinge Gourmetlada som drivs av Elin Pihl tillsammans med sambon Andreas Malmqvist. 

undefined
Elin Phil startade ett nytt liv tillsammans med sin sambo Andreas Malmqvist när de flyttade från Stockholm. De köpte en gård på landet och får arbeta med sin stora passion som är mat.

– Jag och min sambo bodde i Stockholm och arbetade inom restaurang när vi fick tips om en gård på landet där jag växte upp. Tankarna började genast snurra kring hur vi skulle kunna leva och arbeta om vi flyttade dit. Någonting med mat och vin ville vi gärna arbeta med, säger Elin Pihl.

Deras idéer var många och det sållades rejält. I en av stugorna på gården, där det var väldigt trångt, lagade paret middagskassar. En småskalig och personlig catering på landsbygden tog fart och de levererade även mat till bröllop och fester. Företagsnamnet kom till av en slump när en tidning gjorde en intervju och de snabbt var tvungna att få ett namn på företaget.

undefined
"Vad är en nduja?" Det är nog vanligaste frågan vi kommer få på lördag" säger Elin Pihl, Vittinge Gourmetlada, som bakar pizzor i sin vedugn. Svaret är att det är en typ av bredbar chorizo som är god på pizzan.

– Vi valde sen att öppna Burgers_by i Morgongåva för att få ett större produktionskök. Så vi utgår därifrån med catering. För tre somrar sedan bad vi en man i Norrland bygga om ett hästsläp till en food truck och installera en vedeldad pizzaugn som vi kan åka runt med på olika event.

Ett annat par, som består av mor och son fån Enköping, kommer också att vara på plats med sin food truck på lördagen. De har ett koncept som de tagit från en riktig "marknadsknalle" som intygade att det var bra och beprövat.

undefined
" Det är roligt att få åka runt och träffa människor som glatt säger var har ni varit? Äntligen är ni tillbaka", berättar Petra Danielsson om det knalleliv hon och hennes son Tim Engfors lever.

– Food trucks började bli ett begrepp för mindre än tio år sedan. Innan dess var det knallarna som åkte runt på marknader och sålde. Jag är tredje generationen inom livsmedel och restaurang och förstod att konceptet med räk- och laxrullar var guld värt. Såg jag tog över det och köpte första food trucken 2015, berättar Petra Danielsson, ägare till Laxtösen.

Hon och hennes son Tim Engfors åker runt med vagn över hela Sverige. Att alltid vara ute och på väg någonstans är en speciell livsstil som innebär att gränserna mellan arbetstider och fritid suddas ut.

undefined
" Det är lite speciellt att arbeta med mat på det här sättet i en vagn. Vi anställer extrapersonal som har lite samma jargong och vana vid en tackling under arbetspasset i vagnen", säger Tim Engfors och skrattar.

– Vi är båda rätt simpla. Min mamma har en lätt och rak jargong och är rätt tuff av sig. Så vi har trevligt, säger Tim Engfors med ett stort leende.

undefined
I år kommer det finnas en food court även i Skolparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!