"Hjälpte" fattiga familjer i Indien – döms för penningtvätt

Mannen från Enköping menar att han trodde att han hjälpte till med att få välgörenhetspengar till fattiga familjer i Indien. I stället döms han för penningtvättsbrott och dryga skadestånd till en norrländsk man.

Enköping2025-03-24 11:00

Historien har sin början i att en man hemmahörande i Norrbotten blev kontaktad på Instagram av en kvinna i juli 2023. Kvinnan skrev på norska och ibland på engelska i konversationen som så småningom övergick till den ryska meddelandeappen Telegram.

Kvinnan skrev att hon hade ett bankfack av något slag i Österrike eller Schweiz som innehöll guldmedaljer och tillhörigheter som hon ville skicka till mannen i Norrbotten.

Därefter blev mannen kontaktad av en "agent på ett fraktbolag" som meddelade att paketet fastnat i tullen. På mejl fick han besked att han behövde betala tullavgift och han förde över 67 000 kronor till ett kontonummer. Men agenten hörde av sig igen och sa att innehållet visat sig ha ett större värde. Efter viss övertalning förde den norrländska mannen över ytterligare 209 000 kronor till ett annat kontonummer.

Men paketet kom aldrig och kvinnan sköt upp sitt inplanerad besök till norr om och om igen. Till slut blev mannen förbannad och frågade om hon svindlade honom, innan hon raderade apparna och har därefter inte kunnat nås.

Över till mannen i Enköping som i sin tur blev kontaktad av en man på Telegram, som skrev att han hjälper till att samla ihop pengar till välgörenhet i Indien. Mannen från Enköping skulle få fem procent av beloppet om han kunde ta emot pengarna och skicka dem vidare.

Han fick 209 000 kronor som han skickade vidare till en plånboksadress som omvandlade pengarna till bitcoin. I efterhand har han sagt i förhör att han kanske borde ha förstått.

Enköpingsbon menar att han själv är ett offer, men döms för penningtvättsbrott av tingsrätten. De menar att det är ytterst osannolikt att en person som jobbar med välgörenhet söker upp en utomstående och okänd person för att hantera pengarna. Än mindre sannolikt är det att pengarna skulle nå fattiga familjer i Indien genom att omsättas i bitcoin.

Rätten anser att han borde ha insett risken att pengarna kom från brott och att han har förhållit sig likgiltigt till den risken och döms därför. Även om rätten poängterar att han inte står åtalad för det bedrägeri som tog den norrländska mannens pengar, så ska han betala skadestånd om 209 000 kronor till honom. Detta då Enköpingsbon genom sitt agerande påtagligt försvårat att han kunnat få tillbaka pengarna.

Norrbottningen berättar i förhör att han gjort en egen utredning och menar att kvinnan som kontaktade honom egentligen har ett annat norskt namn och är allmänläkare i Norge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!