Hus med historia
Mia Samuelsson har spenderat mycket av sin barndom i Vårfrukyrkan, och känner sig som mest hemma där. När det inte varit barnkörer så har det varit ungdomsgrupper. I vuxen ålder har hon sedan 2014 arbetat som både guide och vaktmästare i Vårfrukyrkan. Nu är hon anställd som projektledare för jubileumsfirandet.
– Det är kul att få chansen att uppmärksamma kyrkan, säger Mia Samuelsson.
Födelsedagsvecka i all ära men det räcker inte för Vårfrukyrkan. Under en hel månad kommer den gamla byggnaden att firas med ett minst sagt fullspäckat schema. Jubileet uppmärksammas hela månaden och det kommer bjudas på nyskriven teaterföreställning, diverse mässor och profilprodukter, allt i Vårfrukyrkans ära. Man kan tro att det räcker där, men vad skulle en födelsedag vara utan självaste tårtan?
– Ja det blir tårta, tillsammans med Tammerfors har vi tagit fram en vårfrubakelse för att uppmärksamma jubileet, säger Mia Samuelsson.
Mia Samuelsson, som är utbildad föremålsantikvarie, har ett stort intresse för gamla saker och historia. Två saker som inte brukar vara en bristvara i äldre byggnader. Vårfrukyrkan sägs ha byggts någon gång i början på 1100-talet och sen invigts på Vårfrudagen 1125. Belägen uppe på sin kulle vakar den över staden och har, med sina väggar av sten, klarat sig genom de stora stadsbränder som historiskt har härjat i staden. Inuti kyrkan ekar flera minnen från förr, bland annat spår från 1400-tals målningar, historiska sotfläckar och tegelgolv från medeltiden. Att ha Enköpings kanske äldsta arbetsplats tycker Mia Samuelsson känns vördnadsfullt.
– 900 år. Det är väldigt många tusen människor som haft stora livsögonblick här. Allt från glädje vid bröllop och dop, till sorg vid begravningar har delats här, säger hon.
Hon förklarar att Vårfrukyrkan, trots sin höga ålder, är full av liv. Nu hoppas Mia Samuelsson att få möta massor av nya ansikten och fortsätta sprida kyrkans berättelser.
– Det känns väldigt fint att få vara en liten del av kyrkans långa historia, säger hon.