I mars 2023 stod det klart att en funktionsnedsatt person beviljades så kallad växelvård i Enköpings kommun. Växelvård innebär ett boende för de i behov av omsorg och en möjlighet för avlösning för de anhöriga.
Men efter beslutet stod det still. Maxtaket på två veckors vårdboende i månaden hade beviljats, men istället fick personen vänta tre månader på vård överhuvudtaget. Nu har kommunen granskats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
I juni 2023, blev levnadssituationen för personen ohållbar och kommunen tvingades därför till en nödlösning. Ärendet om växelvård avslutades och istället fick personen tillfälligt flytta in och vårdas på ett korttidsboende. IVO kritiserar Enköpings kommuns långsamhet i handläggningen.
Behovet av växelvård ökar i samhället och IVO anser därför att kommunen borde ha en långsiktig plan för att kunna erbjuda vårdformen. Enköpings kommun uppger att en av anledningarna till att det dröjde var bristen på äldreboendeplatser. För att undvika liknande dröjsmål i framtiden ska nya avtal nu öppna upp för fler växelvårdsplatser i kommunen.
IVO menar att framtidsplaner inte löser det som redan gått fel och ser allvarligt på situationen. Huvudregeln är att vårdinsatser som dessa ska verkställas omedelbart.
Enligt granskningen ska Enköpings kommun även har slarvat med journalanteckningar under perioden vilket försvårat en kartläggning av händelseförloppet. Oavsett vilka åtgärder som tagits eller inte så anser IVO att platsbrist inte är en godtagbar ursäkt för den långa väntetiden.
IVO ställer därför kommunen mot väggen och kräver att Enköpings kommun ska böta 74 500 kronor för så kallat oskäligt dröjsmål. Nu ligger det slutgiltiga beslutet om böter hos Förvaltningsrätten i Uppsala.