Hotet mot gårdsförsäljare: "Vi riskerar att gå back"

Kommunens avgifter kan stoppa lokala bryggerier från att dra i gång gårdsförsäljning.
– Väljer man att fortsätta med samma höga avgifter så säger man att man inte är intresserad i Enköping, säger Max Sidenstjärna från Bryggmasarna.

Max Sidenstjärna.

Max Sidenstjärna.

Foto: Emil Glad

Enköping2025-05-12 19:00

Snart är den omtalade gårdsförsäljningen här. Från och med 1 juni gäller ändringen i alkohollagen som möjliggör gårdsförsäljning av alkohol. Men för att beviljas tillstånd finns en lång rad villkor som ska uppfyllas. Dessutom kan kommunens tillsynsavgifter sätta käppar i hjulet.

– Det blir lite moment 22. Är du för stor får du inte vara med, eftersom det finns en maxproduktion för att få nyttja tillståndet, så de större bryggerierna inkluderas inte. Men är man för liten har man problem med att avgifterna äter upp det, säger Max Sidenstjärna, som driver Bryggmasarna tillsammans med Gustav Fahlén.

Bryggmasarna bredvid jästankarna i sitt nya bryggeri. Max Sidenstjärna och Gustav Fahlén.
Bryggmasarna bredvid jästankarna i sitt nya bryggeri. Max Sidenstjärna och Gustav Fahlén.

Sedan ett halvår tillbaka har de flyttat sin verksamhet till Fagerudds lokaler. De har sett fram emot att slå upp dörrarna till en liten bar, men också att kunna bedriva gårdsförsäljning.

– Gårdsförsäljningslagen i sig är ett steg i rätt riktning. Sen hade jag kanske inte tänkt på de här delarna kring vad kommunen ska ta ut i sina avgifter också, säger Max Sidenstjärna.

Beslut kring avgifter ska passera kommunfullmäktige innan det är klart. Den föreslagna ansökningsavgiften för att få bedriva gårdsförsäljning är från miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen 12 000 kronor, samma prövningsavgift som för stadigvarande serveringstillstånd. Därutöver tillkommer en tillsynsavgift som föreslås ligga på 3 000 kronor per kalenderår, men också ytterligare avgifter för handläggningstid vid tillsyn.

– Vi får se litegrann hur det blir. Risken är att det äter upp egentligen allt vi säljer för och vi riskerar då att gå back.

Tre av Bryggmasarnas egengjorda öl.
Tre av Bryggmasarnas egengjorda öl.

Bryggmasarnas huvudsakliga intäkt är försäljning till barer och restauranger. I och med alla villkor väntas försäljningsvolymen vid gårdsförsäljning bli så pass låg att det kan bli svårt att få det att gå runt.

– Det vi räknar med just nu, beroende på vad tillsynsavgifterna blir, är att vi i bästa fall går plus minus noll.

Vad skulle ni behöva?

– Att man behöver kolla över tillsynsavgifterna, framför allt den årliga. I grund och botten måste politikerna bestämma sig för vad man vill göra. Väljer man att fortsätta med samma höga avgifter så säger man att man inte är intresserad i Enköping att ha mindre producenter som bedriver gårdsförsäljning, säger Max Sidenstjärna.

Framöver ser han också fram emot hur reglerna om gårdsförsäljning kommer landa. Vad innebär egentligen "kunskapshöjande aktivitet"?

– Om någon skulle börja göra hårklyverier kan det bli väldigt intressanta diskussioner.

Regler gårdsförsäljning

• Gårdsförsäljning får enbart ske till konsumenter som har deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang som har anknytning till den alkoholdryck som tillståndet gäller. I samband med arrangemanget ska information lämnas om alkoholens skadeverkningar.

• Det finns begränsningar för hur stor mängd varje person får köpa.

• Precis som vid övrig detaljhandel är åldersgränsen 20 år för att få köpa alkoholdrycker.

• Försäljningen ska ske från ett avgränsat utrymme som tillståndshavaren disponerar. Det finns inget krav på att ha en lokal inomhus.

• Flera tillståndshavare får inte ha ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning. Däremot kan lokalerna för tillverkning delas med andra småskaliga tillverkare.

• Försäljning får aldrig ske tidigare än klockan 10:00 eller senare än 20:00. I övrigt får den kommun som har meddelat tillståndet avgöra under vilka tider som försäljning får ske. Försäljning får ske alla veckodagar. Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person ska alltid vara närvarande och ha tillsyn över försäljningen.

• Priset på de drycker som säljs får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!