Men behovet är stort på grund av coronakrisen.
– I delar av våra verksamheter har vi cirka 50 procent av ordinarie personal sjukskriven, berättar Maria Palm, verksamhetsområdeschef för äldreomsorg i ett pressmeddelande.
Det ska jämföras med 7,9 procent som var den genomsnittliga sjukfrånvaron under förra året.
I hela vård- och omsorgsförvaltningen talar man dock om måttlig påverkan.
– Den här höga sjukfrånvaron är på ett par ställen, det finns andra där i princip ingen är borta. Totalt ligger vi på 20 procents sjukfrånvaro idag, säger förvaltningschefen Lotta Tronêt.
Kommunen har fått in material efter den uppmaning man gick ut med i slutet av förra veckan.
Men behovet kvarstår.
– Vi har ju både fall av bekräftade smittade och misstänkta. Dessutom har kraven på skyddsutrustningen ändrats så vårt behov är fortsatt stort. Vi behöver till exempel många visir, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS, en kommentar.
Enligt vård- och omsorgsförvaltningen har inga nya fall av coronasmitta rapporterats i kommunens verksamheter den här veckan.
Men osäkerheten är stor.
Lotta Tronêt hoppas att provtagningarna i samarbete med regionen ska kunna komma i gång i ökad utsträckning.
– Vi har ett antal misstänkta fall, några fler idag än dagen innan.
Hur många rör det sig om?
– Vi har valt att berätta om konstaterade fall, eftersom det växlar så mycket när det gäller misstänkta fall. Men just nu, ja, omkring 15-20 som vi misstänker är smittade. Men det vet vi inte.
Hon understryker att det därför är viktigt att provtagningarna kommer i gång.
– Det är viktigt att konstatera både vilka som är sjuka och friska, inte minst för att man ska kunna veta vilken skyddsutrustning som personalen ska använda.
Kommunen har planerat in en första introduktionsutbildning senare den här veckan, på torsdag.
Hur många kommer ni att kunna ta emot där?
– Vi tittar på ansökningarna successivt, men inte fler än 15 per gång har vi sagt. Dels för att kunna ha en bra dialog, dels för att vi helt enkelt inte ska vara för många i samma lokal.
Ett tiotal nya ansökningar har kommit in det senaste dygnet.
Utöver de omkring etthundra externa ansökningarna uppger kommunen att det nu är klart att personal från andra förvaltningar bland annat sjuksköterskor från utbildningsförvaltningen, ska gå över till vård och omsorg.
– Det samarbetet är vi väldigt glada för, säger Lotta Tronêt.
I ett längre perspektiv, med ett svårare personalläge, kan det bli frågan om att även andra yrkesgrupper flyttas till vården.
– Vi är naturligtvis långt därifrån nu, men det skulle i princip kunna gälla vem som helst.