Solveig Zander och Lennart Bengtsson har i artiklar i EP pläderat för att bilen är viktig, inte minst för oss som bor på landsbygden. De slår in öppna dörrar. Alla partier i riksdagen säger att bilen behövs, framförallt på landsbygden.
Frågan är hur bilarna ska drivas och hur många vi behöver. Över 90 procent av Sveriges personbilar drivs med bensin eller diesel. Att dessa drivmedel är skadliga för miljön vet vi alla. Över hälften av den diesel och bensin som används i östra Sverige, kommer från Ryssland och är därmed ett stöd till Putins politik.
Fem procent av bilarna kan drivas med etanol, men körs i praktiken ofta på bensin. Återstår några få procent bilar som drivs med biogas eller el.
Siffrorna kommer från Trafikanalys som gör utredningar om trafikfrågor på uppdrag av bland annat regeringen och gäller 2015.
Ska vi ställa om konsumtionen av drivmedel behövs styrmedel. När vi byter bil ska vi känna att det är bra, inte bara för miljön, utan även för plånboken, att köpa en miljövänligare, förhoppningsvis fossilfri bil. Solveig Zander pekar i sin artikel på några förslag. Det bör dock noteras att under de åtta åren med alliansregeringen skedde inte mycket. Nu kommer flera förslag, men det går för långsamt.
En betydande del av Sveriges befolkning kan av olika skäl inte köra bil. Det gäller personer med olika funktionsnedsättningar, sjukdomar, äldre och barn. Kanske vill vi åka in till stan, äta en god middag, dricka ett glas vin och med gott samvete kunna ta oss hem utan att behöva ta bilen. Det är några skäl till att vi behöver en bra kollektivtrafik. Om fler åker kollektivt får det en positiv effekt på vår miljö, vilket inte minst våra barn och barnbarn kommer att ha nytta av.
Region Uppsala har via UL börjat introducera anropsstyrd kollektivtrafik. Via internet eller telefon beställer man transport från sitt hus eller gård på landet. Man behöver alltså inte åka till någon hållplats och stå och vänta.
Många familjer har flera bilar. Det kostar på miljön att framställa bilar. Kanske kan man minska till en bil och göra resten av resorna med kollektivtrafiken. Men det kräver en utbyggd väl fungerande kollektivtrafik, där anropsstyrd trafik på landsbygden är en viktig del.
Här behövs politiska beslut som gör att det är lönsamt att tänka på miljön. De politiska partierna skiljer sig ganska mycket åt när det gäller deras engagemang för miljön. Du och jag som individer kan tänka vilket samhälle vi vill lämna till kommande generationer genom våra egna beslut och genom att påverka politiken.