När halkan slår till brukar det vara rusning till kommunens sandbehållare på Ågatan. Privatpersoner hämtar då flera ton sand varje dag. Även privatpersoner från kommunens kransorter har behövt ta sig in till stan för att hämta sand. Snart kan de hämta det i sitt närområde i stället.
– De som bor i kransorterna har en bra bit att sig. Av det skälet utvidgar vi nu så de får samma service. Det är inget som vi åläggs som kommun, utan det är en service. Vi har tittat på hur andra kommuner gör och vi har bara fått bra input, säger Tommy Johansson, tillförordnad verksamhetschef allmän plats på kommunen.
Förändringen kommer efter att det skickades in ett medborgarförslag för mer än ett år sedan. En invånare lyfte frågan kring varför det inte finns sand att hämta i till exempel Grillby eller Litslena. Alla har inte möjligheten att ta sig in till Enköping och samtidigt lyfte personen miljöaspekten ni att behöva åka långväga för gruset.
– Vi tycker att det är ett bra förslag. Det är ett bra sätt att öka säkerhet och det blir bättre tillgänglighet. Nu vill vi införa det på prov, då det ju förstås kommer medföra en del kostnader, men hur stora vet vi inte än. Utan vi testar så får vi se hur bra det blir och om det ger oss den samhällsnyttan som vi hoppas.
Förslaget har Teknik- och serviceförvaltningen hanterat och under torsdagen bifölls förslaget under Tekniska nämndens sammanträde. I kransorterna sköts snöröjningen externt och företagen har redan förberetts så inom några dagar är planen att sanden finns på plats.
– Det har tagit en stund sen förslaget kom, så vi kunnat utreda att det går att göra det här på ett tryggt och ordnat sätt när allmänheten kommer dit.
Kommunen kommunicerar via sociala medier och sin hemsida för att informera invånarna om var det går att hämta sand. De kransorter som berörs är Grillby, Lillkyrka, Hummelsta, Fjärdhundra och Örsundsbro. Efter denna vinter ska det hela utvärderas för att se om lokal sandhämtning ska införas permanent framöver.
Vad krävs för att det ska bli permanent?
– Det kan jag inte spekulera i, det är ju Tekniska nämnden som får bestämma. Men som i alla andra beslut, att det gör nytta. Det är ju skattepengar det handlar om, där de gör mest nytta, där ska de hamna. Så om det här gör stor nytta och inte kostar för mycket så lär det sannolikt bli ett ganska enkelt beslut för dem framöver, säger Tommy Johansson.