Socialdemokraten Solweig Sundblad föreslog i februari att det skulle utredas om det trots allt inte skulle gå att låta hemtjänstkunder få antingen kalla eller varma matlådor levererade från kommunens Måltidssevice.
Besparingsbeslutet från förra året, som bland annat innebar att ta bort leverans av varma matlådor och införa digitala inköp inom hemtjänsten, blev ett för stort steg, menade hon, och fick igenom ett förslag om att frågan om matlådeleverans skulle utredas.
På onsdagens möte i vård-och omsorgsnämnden fick hon dock beskedet att någon sådan utredning inte blir av.
– Det är förstås en stor besvikelse. Jag hade hoppats att förvaltningen skulle ha gjort en konsekvensanalys innan man fattat ett så drastiskt beslut, säger hon.
Solweig Sundblad tyckte att förvaltningen dels skulle utrett möjligheten att leverera kylda matlådor från kommunens Måltidsservice och dels om det gick att hitta någon annan än hemtjänstpersonal som kunde leverera varma matlådor.
I sitt underlag till nämnden skriver förvaltningen att Måltidsservice inte har ett kök som klarar av att producera kylda matlådor och att man tidigare utrett möjligheten att upphandla en helhetslösning för produktion och leverans av kylda portionsrätter men att detta visade sig inte vara möjligt.
Att hitta en annan leverantör som till en rimlig kostnad skulle köra ut 200 matlådor under loppet av en timma bedömer förvaltningen heller inte som möjligt.
Förvaltningen förtydligar i sitt underlag att införandet av digitala inköp, där även portionsrätter ingår, bland annat syftar till att använda medarbetarna på ett mer ändamålsenligt sätt i tider av ansträngd ekonomi och begränsad personaltillgång. Man påpekar också att genomförandet av digitala inköp inom hemtjänsten ligger helt i linje med Sveriges kommuner och regioner, SKR:s rekommendationer.
Förvaltningen framhåller också att de flesta kunder idag är nöjda efter att ha fått prova på att göra digitala inköp och menar att den mediala bild som målats upp om motsatsen inte stämmer.
Idag har åtta av elva enheter inom hemtjänsten infört digitala inköp. Den 15 juni ska samtliga ha övergått. Man betonar dock att de hemtjänsttagare som har ett biståndsbedömt behov av stöd vid måltider också har rätt att få det, något som exempelvis kan handla om specialkost.
EP söker vård- och omsorgsnämndens ordförande för en kommentar.