Miljöingenjör varnar: ”Samma pfas-mängd in som ut”

Enköpings reningsverk renar inte bort pfas ur avloppsvattnet. Istället blir det till dricksvatten i Mälaren.
– Samma mängd som kommer in i verket släpps också ut i ån, säger miljöingenjören Louise Boiesen.

Miljöingenjör Louise Boiesen berättar att pfas-prover tas fyra gånger per år, både på inkommande och utgående avloppsvatten vid Enköpings reningsverk.

Miljöingenjör Louise Boiesen berättar att pfas-prover tas fyra gånger per år, både på inkommande och utgående avloppsvatten vid Enköpings reningsverk.

Foto: Anette Östlund

Enköping2025-02-25 05:00

Sedan några år tillbaka mäts pfas-halten på avloppsvattnet, både när det kommer in till reningsverket och när det släpps ut i ån, efter reningsprocessen.

– Men reningstekniken vi har här reducerar tyvärr inte pfas. Och så länge det inte finns några gränsvärden att förhålla sig till är det också svårt att veta vilken metod vi ska använda, säger Louise Boiesen.

Hon visar runt EP i det gamla reningsverket i hamnen som snart ska bytas ut mot en modern anläggning som håller på att byggas i Vappa. Inte heller i den har det planerats för någon specifik pfas-rening även om förberedelser nu görs. 

– Det är först när det kommer krav som vi kan bestämma vilken teknik vi ska använda oss av, när vi vet vilken nivå vi måste ner till, säger Louise Boiesen.

undefined
När avlopssvattnet kommer till reningsveket i Enköping är pfashalterna 30 - 40 nanogram per liter. Samma nivå är det på det utgående vattnet.

Reningsverket renar avloppsvatten från alla hushåll och de flesta verksamheter centralt i Enköping. En utredning visade för ett par år sedan att avfallsanläggningen i Annelund står för en betydande del av den pfas-mängd som kommer med avloppsvattnet till reningsverket. 

Innan vattnet lämnar Annelund har halter på 2000-3000 nanogram pfas per liter uppmätts. När vattnet transporterats till reningsverket blandas det med allt annat avloppsvatten och pfas-halterna späds då ut, även om Enköpingshushållen också bidrar med en del pfas. 

I avloppsvattnet som kommer till reningsverket ligger halterna på 10-15 nanogram per liter och lika hög är alltså halten som släpps ut i ån.

undefined
I reningsverket mäts pfas-halterna regelbundet.

Detta mått kan jämföras med det kommande gränsvärdet för dricksvatten, som planeras införas nästa år, på 4 nanogram per liter.

Även om det är skillnad på avloppsvatten och dricksvatten tycker Louise Boiesen ändå att man kan jämföra reningsverkets siffra med gränsvärdet för dricksvatten.

– Vårt avloppsvatten går ju ut i Mälaren och Mälarvatten är också dricksvatten. Inte för oss men för många andra, säger hon.

undefined
Enköpings reningsverk renar inte avloppsvattnet från evighetskemikalien pfas, berättar miljöingenjören Louise Boiesen.

Hon tror att många kommuner kommer att få problem den dagen det införs gränsvärden som de måste leva upp till. Västerås, till exempel, varifrån Enköping delvis ska få sitt dricksvatten i framtiden, har enligt Naturvårdsverket mätt upp 22 nanogram i ett av stadens två vattenverk.

Idag får de flesta i Enköpings stad sitt dricksvatten från grundvattentäkter. Mätningar på dessa visar att halterna ligger på cirka 3 nanogram per liter, alltså strax under det kommande gränsvärdet.

Pfas

Pfas (högfluorerade ämnen) är ett samlingsnamn för tusentals olika ämnen med liknande kemisk struktur med vatten- och smutsavstötande egenskaper.

Pfas förekommer inte naturligt i miljön utan är framställda av människan. Det är svårnedbrytbara ämnen, både i naturen och i människokroppen, därav benämningen evighetskemikalie.

Pfas  har toxiska och hälso- och miljöfarliga egenskaper. Pfas är inte akut giftigt, men har en hormonstörande effekt och ökar risken för vissa cancerformer, till exempel njurcancer och testikelcancer.

Pfos och pfoa är två av de mest kända pfas-ämnena, de enda som numera är förbjudna( över vissa halter) inom EU.

Pfoa är cancerframkallande, pfos är misstänkt cancerframkallande och båda är reproduktionstoxiska.

Det finns ingen övergripande lagstiftning som gäller för alla pfas-ämnen som grupp. Endast ett fåtal specifika regleras separat i olika regelverk.

Källor: vattenbokhandeln.svensktvatten.se, ivl.se, livsmedelsverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!