IT-projekt integreras i jobbcentrum

Kommunens IT-projekt Onedotzero kommer inte att kunna ombildas till ett eget företag, som var förhoppningen när det startades. Men projektet har varit framgångsrikt. ”Det är utmanande att jobba med huvudet, säger Joakim Wilén, en av deltagarna.

David Sofie Löfgren är en av de 20 personer som jobbar på Onedotzero.

David Sofie Löfgren är en av de 20 personer som jobbar på Onedotzero.

Foto: Anders JS Nilsson

Enköping2018-12-27 13:29

Onedotzero har varit aktivt sedan september 2016, och sysselsatt personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), exempelvis ADHD, autism eller Asperger. Vissa kallas ibland för "hemmasittare"”, med kompetens inom IT-branschen. Joakim Wilén är en av de 20 medarbetarna.

– Det är väldigt intressant jämfört med vad man har jobbat med tidigare. Det har varit svårt att få kreativa jobb, som det här, säger han.

Ett 30-tal personer anmälde sig inför starten 2016.

– Av de 30 identifierade vi ett 20-tal som skulle fungera i projektet. De hade IT-kompetens som gjorde dem intressanta, berättar Staffan Karlsson, enhetschef för Onedotzero.

David Sofie Löfgren är en annan av medarbetarna.

– Jag fick tips om projektet när jag satt hemma och mådde dåligt. Jag gick på ett öppet hus hos Onedotzero och pratade med de ansvariga. Efter ett tag började jag jobba där eftersom min kompetens efterfrågades.

Projektet har haft två mål; Dels att hjälpa personer med NPF-problematik och IT-kompetens att närma sig arbetsmarknaden och dels att inom tre års tid ombilda verksamheten, från att vara ett kommunalt projekt inom vård och omsorg till att vara ett fristående socialt bolag.

2019 är de tre projektåren över och vård och omsorgsnämnden har nu konstaterat att projektet har varit framgångsrikt, verksamheten har nått goda resultat och flera intressanta produkter har tagits fram, bland annat har hemsidor och filmer skapats på uppdrag.

Men möjligheten för Onedotzero att bli ett eget företag bedöms dock som liten, av vård- och omsorgsnämnden. Detta eftersom intäkterna i verksamheten varit små.

Därför ska förvaltningen nu jobba för att verksamheten, med arbetstagare och arbetscoach, överförs och integreras som en del i Jobbcentrum, där de kompetenser som finns inom Onedotzero kan vidareutvecklas och komma till nytta för kommunen.

Omstruktureringen innebär en kostnad på mellan 1,8 och två miljoner kronor för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Vi vill att arbetet inom Onedotzero fortsätter och förhoppningsvis kan de leverera jobb till kommunen. De har en bra verksamhet och är duktiga på det de gör, säger Solweig Sundblad (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Onedotzero

Onedotzero har varit aktivt sedan hösten 2016 och har skapat olika produkter inom hörselinriktade området, men även produkter i form av mjukvara, informationssystem- och material, samt telefonappar De använder sig av VR och AR-teknik. De har bland annat utvecklat en Doktor Westerlund app och även en app för kappsegling. Onedotzero levererar produkter till både kommunens förvaltningar och privata kunder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om