– I längden kan det bidra till att höja kattens värde, säger Anki Ljung, ordförande för Hitta Katten.
– Det är definitivt på tiden att en sån här lag kommer. I flera år kommer in katter som vi märker har haft ett hem men som inte är chippmärkt, säger Maria Johansson, som jobbar på Hitta Katten i Enköping.
Det är alltså en ny lag som gör att kattägare måste registrera och ID-märka deras katter. Detta görs för att lättare sammanföra ägare med deras bortsprungna katter, men också lättare identifiera icke-märkta gatukatter.
– Man kan ju hoppas att det blir ett incitament för kattägare att ändra sin attityd till katter, att man tvingas ta ansvar.
Anki Ljung är dock kritisk till den nya lagens upplägg.
– Det känns lite tandlöst. Vem ska kolla upp och se till att katterna faktiskt blir registrerade? frågar hon.
När ni säljer en katt, vad kollar ni då på hos en ny ägare?
– Vi kollar bland annat hur de bor, om det är tillräckligt stort, om det är vid en trafikerad väg och liknande. Dessutom är det bra att veta om personen har småbarn eller inte. Sen pratar vi med dem och märker i fall det är bra kattägare, säger Anki.
När EP:s utsände befinner sig på Katthemmet kommer även kunden Ann-Britt Pietsch. Hon har kommit för att hämta en katt.
– Vi hade länge en katt som gick bort för inte så länge sen. Vi ville ha en ny katt, men inte en kattunge. När vi kom hit så var det egentligen en röd katt vi ville ha, men då kom denna katt till oss i stället och hälsade på. Han valde oss.
Vad tycker du om den nya lagen?
– Jag tycker att det är bra. Den här katten kommer ju registreras av katthemmet. Det är ett bra sätt att hålla koll på katten. Vi tänkte även sätta in en GPS-spårare, så att vi vet var han tar vägen, säger Ann-Britt Pietsch.
Under sommaren var det förr ett stort problem att folk skaffade katter för semestern för att sedan lämna dem. Är så kallade sommarkatter fortfarande ett problem?
– Det finns ju en del, men det är inte speciellt många. Vi har större problem med kattkolonier, där det ofta spårar ur när folk inte kastrerar sina utekatter, säger Anki Ljung.
Vad behövs för att förhindra fler kolonier?
– Främst behöver ägarnas attityder förändras.
Vi har precis tagit oss igenom en pandemi. Har ni sett en ökning på pandemikatter?
– Nej, det har faktiskt, till skillnad från hundarna, varit som vanligt, säger Anki Ljung.