Klart: Stationshuset fylls av ny verksamhet

Ny kafé- och kioskverksamhet. Det kommer fylla stationshusets tomma lokaler när Enköpingsparet slänger sig in i en helt ny bransch.
– Det är att kasta sig ut i ovissheten, säger Andreas Engström.

Andreas Engström och Linda Wallén öppnar ny verksamhet i stationshuset.

Andreas Engström och Linda Wallén öppnar ny verksamhet i stationshuset.

Foto: Emil Glad

Enköping2025-01-22 20:21

Nu är det klart – senare i år slår dörrarna upp till en ny verksamhet i stationshuset. Bangården café & bar öppnar och förfogar över ungefär 300 kvadratmeter, med uteservering mot bussterminalen.

– Ett kafé utöver det vanliga, om man säger så. Lokala goda öl och lite mer matigt, en bra kafémeny, kanske inte jättemycket fika så, säger Andreas Engström.

Han och sambon Linda Wallén ger sig ut på djupt vatten när de lämnar sina jobb på Blomsterlandet för att fylla de tomma lokalerna i stationshuset, i en typ av verksamhet som de inte testat på förut.

– Vi såg att det stod tomt och vi tycker som många andra att det varit tråkigt. Det är ju trevligt om det finns något här och nu är det lite nu eller aldrig om vi ska öppna eget, säger Linda Wallén.

undefined
Andreas Engström och Linda Wallén öppnar ny verksamhet i stationshuset.
undefined
Andreas Engström och Linda Wallén öppnar ny verksamhet i stationshuset.

Hemma finns tre barn, där det yngsta ännu inte är två år fyllda, men paret tror på sin idé och hoppas på att det med rätt organisation ska kunna flyta på bra.

Tanken är en kioskdel och en kafédel där verksamheten ska rikta sig mot alla möjliga besökare.

– Det här är ju inget ställe som du sitter och hänger på vid nattkvisten. Utan du kanske har aw här när du kommer hem från jobbet innan du drar ner till stan, eller så kommer du in och köper frukost på morgonen, säger Andreas Engström.

– Du ska kunna sitta med familjen eller pensionärsgruppen, eller trivas som resenär. Det ska bli en trevlig mötesplats, fyller Linda Wallén i.

undefined
Andreas Engström och Linda Wallén kikar in i lokalerna, som just nu renoveras.
undefined
Framför den lägre delen av byggnaden kommer en uteservering att finnas.
undefined
Lokalerna har stått tomma under en längre tid.

Förhoppningen är att öppna Bangården café & bar någon gång i april. Projektet har hållit på sedan maj förra året, men först i fredags skrevs kontraktet på. Nu pågår rivningsarbete i lokalerna, innan paret kan komma in och sätta sin prägel på det.

De säger sig vara medvetna om att de tar en risk med att satsa på verksamheten, men känner sig ändå trygga i satsningen.

– Det är att kasta sig ut i ovissheten. Men det är lite utmaningen också att kasta sig ut i en bransch man inte är van med och visa att det går. Har man bara engagemang, vilja och service, då kan man göra det, säger Andreas Engström.

I stället för att erbjuda hamburgare och pizza "som alla andra", kommer paret satsa på bagels av olika slag. En grundstomme av personal är redan klart, men kommer att kompletteras längre fram.

Vad ser ni framför er om fem år?

– Då vill vi ha ett levande stationshus. Framtiden är kanske att det kan vara lokala kvarterspuben. Vill folk att vi ska ha öppet längre, eller komma in tidigare på morgonen, då får vi styra oss efter det. Vi får testa oss fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!