Miljöchefen bemöter krögarnas kritik: "Kan alltid överklaga"

Miljöchefen Frida Eningsjö säger att det är bra att krögarna lyfter sitt missnöje och uppmanar dem att ta kontakt. "Det är tråkigt att de inte hört av sig direkt till oss", säger hon som svar på den kritik som nu framförs.

Frida Eningsjö är miljöchef på Miljö-och byggnadsförvaltningen i Enköping.

Frida Eningsjö är miljöchef på Miljö-och byggnadsförvaltningen i Enköping.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-10-09 11:56

Nyheten i korthet

  • Restaurangägare i Enköping är missnöjda med kommunens hantering av livsmedelsinspektioner, inklusive kostnaderna och inspektörernas bemötande av gäster.
  • Frida Eningsjö, miljöchef på Bygg- och miljöförvaltningen, försvarar kommunens tillvägagångssätt och förklarar att taxorna baseras på en modell från Sveriges kommuner och regioner (SKR).
  • Eningsjö uppmanar krögare att ta upp eventuella problem direkt med kommunen och påminner om möjligheten att överklaga om de inte är nöjda med inspektionerna.

En större grupp namnkunniga krögare anser bland annat att kommunen fakturerar för många timmar, och att timtaxan är för hög i Enköping jämfört med andra kommuner.

undefined
Krögare i Enköping har gemensamt kritiserat kommunens livsmedelsinspektioner. Från vänster: Sara Karlsson Olsson, Fabian Flink, Anders Thool, Gianni Montin, Daniel Forsgren, Rocco Di Grazia, Priscilla Mella, Daniel Di Grazia. Daniel Ståhl, Helen Boman Ståhl.

Frida Eningsjö är miljöchef vid bygg- och miljöförvaltningen vid Enköpings kommun.

Flera beskriver att de är rädda för repressalier om de som krögare i Enköping för fram kritik? Känner du igen beskrivningen?

– Nej, vi tycker att det är fördelaktigt att prata om saker, och uppmanar att man hör av sig om det är något man inte förstår. Man kan alltid överklaga om man inte är nöjd, så att det blir prövat, säger hon.

Hur kommer det sig att Enköping har högre timtaxa än flera kommuner i närområdet?

– SKR, (Sveriges kommuner och regioner) har tagit fram en uträkningsmodell som räknar ut timtaxan. Där matar man in de utgifter och kostnader som kommunen har. Taxan ska täcka så kallade overheadkostnader, det vill säga löner och hyror, bland annat. Olika kommuner räknar på olika sätt vad den ska täcka, vems löner som ska ingå, till exempel.

En kritik från krögare är att man faktureras sju timmar för en inspektion på 45 minuter. Vad tänker du om det?

– Fakturan inkluderar flera olika moment. Om avvikelser förekommer följs det upp, då finns den kostnaden med. Vi skriver alltid inspektionsrapporter där vi har tre olika schabloner beroende på om det finns avvikelser eller inte. I administrationsposten ingår exempelvis upprättande av ärende och arkivering. Ett nytt lagkrav gör att vi behöver göra en så kallad riskklassning som tar en timme, det görs på alla ställen och i samband med inspektion.

Riskklassningen är en ny modell som är framtagen av Livsmedelsverket och som började användas förra året. Hur ofta en verksamhet behöver kontrolleras räknas ut baserat på data om livsmedelsanläggningen, till exempel vilken inriktning den har, vilka produkter man hanterar, vilken omfattning det är på verksamheten.

undefined
– Man kan alltid överklaga, om man anser att vi lagt för mycket tid, säger Frida Eningsjö miljöavdelningschef på Miljö-och byggnadsförvaltningen.

Hur tänker ni kring schablontimmarna, hur räknas ut vad som ska ingå?

– Schablonerna är noga framtagna. Vi har räknat på en snittid och vi utvärderar hela tiden och ser över om vi kan bli effektivare. Verksamheterna ska exempelvis inte behöva betala mer om de får en ny inspektör som behöver mer tid för inläsning. I förberedelserna ingår att läsa in sig på verksamheten, om det tidigare varit anmärkningar och att läsa på om lokalerna.

Finns det riktlinjer för hur inspektörer ska bemöta kroggästerna under en inspektion?

– Det är skillnad på livsmedelsinspektörer och alkoholhandläggare, som är de som kontrollerar där det serveras alkohol. Där kollar man helheten och gör en bedömning om det fungerar med exempelvis vakter och hur kommunikationen ser ut. Det är krögaren som har ansvar för nivån, och man diskuterar med krögaren om en person är onykter. Men inte med gästerna direkt, nej, det ska man inte göra.

Ingår det i inspektörernas uppdrag att göra inspektioner på sin fritid?

– Vi uppmanar att man hör av sig om man krögare upplever det. Det är tråkigt att man inte vänt sig direkt till oss för att prata om någon specifik iakttagelse.

Vad tänker du om kritiken att krögarna säger att inspektionerna känns godtyckliga?

– Inspektörerna är utbildade i skyddslagsstiftningen. I lagstiftningen står att det ska serveras alkoholfria alternativ till den alkohol som säljs. Serveras det vin så ska det finnas alkoholfritt alternativ. Man kan jämföra det med att för att sälja alkohol måste man sälja mat, även om inte alla äter. Finns det en avvikelse så måste vi kunna skriva beslut som kan kopplas till lagstiftning, så det kan inte vara något "hittepå".

Vad tänker du kring att krögarna, småföretagare i Enköping, känner sig motarbetade av kommunen?

– Jag har haft spontana dialoger med vissa av krögarna. Det är tråkigt att de inte vände sig direkt till oss för att prata om specifika iakttagelser. Det har varit en omställning, det är ett annat sätt att ta betalt med den nya riskklassningen. Det som tidigare år betalats, men utan inspektion, är nedskrivet som skuldtid hos oss. Om en krögare betalt tidigare år men inte haft en inspektion, så dras den summan av i fakturan. Vi ser ett behov av att tydliggöra de krav som finns.

Det ingår i timtaxan

Med kontrolltid avses den sammanlagda tid som varje tjänsteperson vid nämnden har använt för offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet som hänger samman med kontrollen så som inläsning av ärendet, handläggning och beslut, kontakter med parter, samråd med experter och myndigheter, inspektioner, revisioner, provtagning och kontroller i övrigt.

Källa: SKR (Sveriges kommuner och regioner)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!