Nya lagen kräver laddstolpar på nästan alla parkeringar

En EU-lag kräver laddstolpar på nästan alla större parkeringar. Det gäller bland annat utanför kyrkor, butiker och idrottshallar. Laddarna ska vara på plats redan till årsskiftet.

Vid Villberga kyrka finns redan en laddstolpe för elbilar.

Vid Villberga kyrka finns redan en laddstolpe för elbilar.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-10-07 05:00

Från och med 1 januari 2025 måste alla kommersiella byggnader med minst 20 p-platser på tomten ha minst en laddpunkt för elfordon. Det är ett EU-direktiv som då börjar gälla.

Det nya kravet på laddstolpar gäller parkeringar utanför kyrkor, butiker, idrottshallar, föreningslokaler och liknande.

undefined
Anna Lindin på Enköpings kommuns fastighetsavdelning har koll på var laddstolpar ska sättas upp.

Bland andra Enköpings kommun måste hinna sätta upp laddstolpar på många parkeringar före årsskiftet.

Anna Lindin på kommunens fastighetsavdelning räknar upp nio platser där laddstolpar saknas och där fastighetsavdelningen ansvarar för att få upp dessa stolpar:

1 Grillby förskola och skola

2 Hummelsta förskola

3 Korsängsskolan

4 Hummelstaskolan

5 Liljegårdens omvårdnadsboende

6 Fjärdhundraskolan

7 Tallgårdens omvårdnadsboende 

8 Nordiahallen

9 Lillkyrkahallen och Lillkyrkaskolan

Dessutom krävs laddstolpar på andra stora kommunala parkeringar som vid Idrottshuset och Pepparrotsbadet. Men dessa parkeringar räknas som allmän plats, vilket gatuavdelningen och inte fastighetsavdelningen ansvarar för i det här fallet.

undefined
Pepparrotsbadet är en sådan p-plats där det krävs en laddstolpe efter årsskiftet.
undefined
Idrottshusets parkering är en annan där det måste installeras en laddstolpe.
undefined
Villberga kyrka är ute i god tid med laddstolpe.

Upphandlingen inför kommunens inköp av laddstolpar pågår. Därmed är det ännu så länge ovisst hur mycket laddpunkterna kommer att kosta.

Tror du att ni kommer att hinna få upp det här stolparna före 1 januari?

– Ambitionen är att vi ska hinna det. Men jag ska låta det vara osagt om vi hinner. Mycket beror på hur upphandlingen blir och även hur vädret kommer att vara, men ambitionen är att vi ska vara klara till årsskiftet, säger Anna Lindin.  

undefined
Kyrkogårds- och fastighetschef Ann-Sofie Hansson berättar att Enköpings pastorat håller på och förbereder sig inför lagkravet.

Den nya lagen gäller även kyrkor och samlingslokaler. Ann-Sofie Hansson, fastighets- och kyrkogårdschef på Enköpings pastorat inom Svenska kyrkan, berättar att pastoratet håller på och förbereder sig inför lagkravet.

– Vi inventerar behovet. Sedan har vi redan laddplatser på en del ställen, men vi håller på och ser över och förbereder vad det är som vi behöver göra, säger Ann-Sofie Hansson.

– Vi har några platser där vi där vi redan har laddplatser. Till exempel finns det en laddplats vid Veckholms kyrka och vid Villberga kyrka finns en laddplats, berättar Ann-Sofie Hansson.

Det kan tyckas vara ett tufft krav med en laddstolpe per 20 p-platser, men lagen kräver dock faktiskt inte fler än en laddstolpe även om parkeringen rymmer tusentals bilar. Fast från och med 2027 föreslås skärpta krav. Då ska det krävas en laddstolpe för minst var tionde p-plats.

undefined
Nytt och gammalt. Laddstolpe och medeltidskyrka i Villberga.
Kraven om laddstolpar

Senast 1 januari 2025 måste alla uppvärmda byggnader, som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden, eller på tomten ska ha minst en laddningspunkt för elfordon. Detta gäller inte för ouppvärmda byggnader, bostadshus och totalförsvarets byggnader.

Enligt Boverket kom detta direktiv redan 2020 men att 1 januari 2025 är sista dagen för att genomföra kraven. Det är upp till alla som har en verksamhet i en byggnad att ta reda på vilka regler och lagar som gäller. 

Den 1 januari 2027 föreslås kraven skärpas ytterligare. För kommersiella fastigheter gäller då att det ska finnas minst en laddpunkt för var tionde parkeringsplats samt att det ska finnas framdragen laddinfrastruktur för minst 50 procent av platserna.

Med hjälp av Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet kan den som vill etablera publika laddstationer ansöka om bidrag för upp till 70 procent av investeringskostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!