Lantbrukare tvingas avyttra nötbesättning

En lantbrukare i Enköpingstrakten har belagts med djurförbud av länsstyrelsen och måste nu avyttra sin besättning om 100 nötkreatur.

"Jag har fört fram mina synpunkter till länsstyrelsen men det har inte funnits någon vilja att förstå. Straffet är allvarligt men processen känns rättsosäker" säger lantbrukaren.

"Jag har fört fram mina synpunkter till länsstyrelsen men det har inte funnits någon vilja att förstå. Straffet är allvarligt men processen känns rättsosäker" säger lantbrukaren.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Enköping2018-05-11 12:03

Länsstyrelsen har gjort ett flertal djurskyddskontroller hos lantbrukaren sedan 2013 och då konstaterat att det funnits brister av stor betydelse gällande nötkreaturen och fåren på gården.

Det har bland annat gällt djur som haft dåligt hull, utfodrats otillräckligt och varit apatiska. Djuren har visat symptom på pälsätarangrepp och de har inte fått vård eller behandlats av veterinär för angreppen.

En brist som länsstyrelsen sett allvarligt på är att unga kvigor hållits tillsammans med könsmogna tjurar med risk att de betäcks för tidigt vilket kan orsaka stort lidande för djuren.

Trots att länsstyrelsen beslutat om föreläggande gällande ungdjuren har lantbrukaren inte följt detta och kvigorna gått kvar med tjurarna.

Vid uppföljande kontroller har enligt länsstyrelsen bara mindre förbättringar gjorts.

Lantbrukaren fick stöd och hjälp av LRF:s omsorgsgrupp med akuta åtgärder. Bland annat avlivades en ko som var i dåligt skick. Förhållandena förbättrades därefter.

Lantbrukaren har yttrat sig över de handlingar som ligger till grund för länsstyrelsens beslut. Han uppger bland annat att han drabbats av sviktande hälsa under 2017, haft en hög arbetsbelastning och att de långa slaktköerna påverkat djurhållningen. Han har även anlitat veterinär och upprätta en handlingsplan för djurhållningen.

Länsstyrelsens bedömning är dock att allvaret i bristerna kring djurhållningen medfört lidande för djuren som kan betecknas som grav vanvård. Länsstyrelsen utesluter inte att problemen kan uppstå igen. Den försummade tillsynen bedöms så allvarlig att ett djurförbud är väl motiverat.

Länsstyrelsens beslut innebär att lantbrukaren inom sex veckor måste göra sig av med de klövbärande djur som han äger eller har hand om. Beslutet gäller även om det överklagas.

Om djuren inte avyttras gör länsstyrelsen ett omhändertagande och djuren flyttas från gården på myndighetens uppdrag.

Att länsstyrelsen ålägger en lantbrukare med djurförbud är relativt ovanligt.

– Vi har ett antal djurförbud om året men det handlar mest om hund och katt, ibland ingår lantbruksdjur i förbudet, säger Elisabeth Schöning, chef vid länsstyrelsens veterinärenhet.

Djurförbudet gäller tills vidare.

– Djurägaren kan begära att få det omprövat eller upphävt men måste då motivera varför han kan hålla djur igen, säger Elisabeth Schöning.

Enköpings-Posten söker lantbrukaren för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om