Linnéa och Fredrik gjorde sitt intresse till affärer landet runt

Sedan barnsben har Linnéa Holländer älskat hästar.
Nu gör hon och maken Fredrik Holländer affärer av intresset i form av Sveriges största hästloppis.

Linnéa Holländer har haft hästar sedan hon var 15 år. Maken Fredrik Holländer har fått hästintresset på köpet med äktenskapet.

Linnéa Holländer har haft hästar sedan hon var 15 år. Maken Fredrik Holländer har fått hästintresset på köpet med äktenskapet.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2025-01-26 05:00

En gång på våren och en gång på hösten fylls Åkerby ridhus i utkanten av Enköping med folk. I Sveriges största hästloppis samsas hela 150 säljare och cirka 2 000 besökare i de två ridhallarna.

Men det började i betydligt mindre skala när Linnéa och Fredrik Holländer bodde i Vånsjöbro, norr om Enköping. 2009 ordnades den första hästloppisen utanför huset. Intresset visade sig vara mycket stort. Betydligt fler än väntat kom, trots sparsmakad marknadsföring.

Året därpå ordnade de hästloppis i Rotbrunna ridhus. Då var det 20 säljare.

– Det blev fler och fler på loppisen för varje år. Till slut blev det för stort och vi flyttade till Åkerby, berättar Linnéa Holländer.

I Åkerby har hästloppisen bara fortsatt att växa. Idag är den så stor som den kan bli. Fler säljare ryms inte och det går dessutom åt hela 900 parkeringsplatser.

Evenemanget gör skäl för namnet Sveriges största hästloppis.

– Inga andra har hästloppisar av vår storlek och den i Enköping är den enskilt största, säger Fredrik Holländer.

undefined
Hästintresset hos Linnéa Holländer ledde till Sveriges största hästloppis.
undefined
Fredrik Holländer tycker fortfarande att det är lika roligt att arrangera hästloppisar.
undefined
Fredrik Holländer och Linnéa Holländer bland hästarna utanför Åkerby ridhus.
undefined
Paret Holländer ser små ut i en av de två ridhallarna där Sveriges största hästloppis arrangeras varje vår och höst.
undefined
Linnéa Holländer.
undefined
Linnéa och Fredrik Holländer på plats i Åkerby.

2018 påbörjades expansionen utanför Enköpings gränser då hästloppisar i Linköping och Örebro tillkom.

– Då var vi vid ett vägskäl. Ska vi sluta eller ska vi fortsätta? Vi bestämde oss för satsa på fler ställen, säger Fredrik Holländer.

2019 flyttade familjen Holländer till Spanien och fortsatte att driva hästloppisarna därifrån innan de i somras flyttade tillbaka till Enköping.

– Innan vi flyttade till Spanien var det bara en hobbyverksamhet. När vi har lagt till fler orter har det blivit betydligt mer jobb och nu är det mitt enda jobb, berättar Linnéa Holländer.

I dagsläget finns Sveriges största hästloppis på tolv platser. Nya orter för i år är Täby, Södertörn, Halmstad och Åstorp.

– Vi tycker fortfarande att det är roligt. Det känns som att vi kom in i rätt tidpunkt med det här med återbruk, säger Fredrik Holländer.

Det är framförallt inte dyra sadlar och sådant som säljs mest på loppisarna.

– Småprylar som inte är värt att lägga ut på en annons är sådant som är smidigt att sälja på våra loppisar, säger Fredrik Holländer.

Hästsport kan bli dyrt, särskilt om man ska köpa nytt. Där uppfyller loppisarna ett behov och begagnat behöver inte med automatik betyda utnött.

– När det är barn som växer hinner utrustningen aldrig bli sliten, säger Linnéa Holländer.

I Enköping utgör arrangörerna tillsammans med ridklubben efter många år ett rutinerat och väloljat maskineri. Klubben sköter kafeteria och parkering. 25 maj är det dags för nästa hästloppis i Åkerby.

undefined
Bild från en tidigare årgång, 2018, av Sveriges största hästloppis i ridhuset i Åkerby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!