Mamman om frikännandet: "Kändes som om hela världen gick under"

Agnes Redlund mördades på sitt jobb på ett LSS-boende i Enköping för över två år sedan, endast 19 år gammal.
Vd:n för företaget som äger boendet åtalades för arbetsmiljöbrott, men frikändes under onsdagen.
– Det kändes som att hela världen gick under där klockan 14, säger mamma Maria Redlund.

Maria Redlund, mamma till den 19-åriga kvinnan som mördades på sitt jobb, reagerade starkt på den friande domen mot vårdföretagets vd.

Maria Redlund, mamma till den 19-åriga kvinnan som mördades på sitt jobb, reagerade starkt på den friande domen mot vårdföretagets vd.

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2025-03-05 13:55

Maria Redlund behövde först samla tankarna en stund efter att Uppsala tingsrätt meddelade domen. Sedan berättade hon om de blandade känslorna:

– Det är klart att man känner sig tom, ledsen och frustrerad. Men jag kommer absolut inte att ge upp, säger hon.

– Jag har kämpat i över två år och kommer fortsätta att kriga vidare. Jag får inte min dotter tillbaka, men det är så viktigt att någon tar ansvar och att det blir en förändring.

Det var i november 2022 som den 19-åriga kvinnan mördades på sin arbetsplats, Munksundets gruppbostad i Enköping. Förövaren, som var en av brukarna på boendet, dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord i en tidigare rättegång.

I somras väcktes även åtal mot vd:n för företaget Serigmo care, som äger LSS-boendet. Detta efter att Arbetsmiljöverket utrett händelsen och funnit brister i arbetsmiljöarbetet på boendet.

Under onsdagen meddelade Uppsala tingsrätt att vd:n frias från arbetsmiljöbrott, och bolaget behöver heller inte betala företagsboten på 2 000 000 kronor som åklagaren yrkade på.

– Jag kan konstatera att domstolen inte delar min uppfattning om bristerna i arbetsmiljöarbetet, säger åklagaren Jennie Nordin.

Jennie Nordin menar att man aldrig kan veta hur domstolen dömer, även om hon anser att hon alltid har tillräckligt starka bevis för en fällande dom när hon väcker åtal.

Tingsrätten menar att det finns brister i arbetsmiljöarbetet, men att bevisen inte styrker sambandet mellan dem och mordet. Vad tänker du om det?

– Jag har förstått tingsrätten som att de menar att bolaget brister gentemot arbetsmiljölagen, men att de anser att det inte hade föranlett någon åtgärd även om man gjort riskbedömningar. Jag delar ju inte den bilden.

– Men det är helt korrekt att vd:n är ansvarig för arbetsmiljöarbetet och att hon och bolaget har brustit.

Enligt tingsrätten går det alltså att konstatera att bolaget brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Däremot anser de inte att det finns tillräckligt stöd för slutsatsen att ett "godtagbart" arbetsmiljöarbete skulle ha lett till att ensamarbete förbjöds och att knivar och vassa föremål inte skulle ha funnits tillgängliga på boendet. 

"Det bedöms således inte bevisat att något orsakssamband mellan bristerna i arbetsmiljöarbetet och mordet förelåg", står det i domen.

Tingsrätten skriver vidare att det inte kan läggas vd:n till last som "oaktsamt orsakande" av 19-åringens död och att vd:n därför, "trots att hon var ansvarig för olika brister i arbetsmiljöarbetet, ska frikännas från ansvar för arbetsmiljöbrott."

Maria Redlund hoppas nu på att domen överklagas, och hon försöker se positivt på framtiden.

– Det kanske var meningen att det här ska upp i någon högre instans. Men det är klart att det kändes som att hela världen gick under där klockan 14.

För Maria Redlund kom det helt oväntat att vd:n friades.

– Jag trodde faktiskt inte att det fanns något annat än att de skulle dömas. Så kändes det efter att ha suttit med på rättegången i flera dagar. Det är konstigt att de inte kan koppla bristerna till mordet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!