Matförgiftningsexplosion kopplas till restaurang i Enköping

Ett stort antal fall av misstänkt matförgiftning under senaste veckan kopplas till en restaurang i Enköping. Nu utreds den av kommunen och Region Uppsala.

Tokai Sushi

Tokai Sushi

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2025-01-20 14:04

Under måndagsförmiddagen hade ett 60-tal anmälningar om misstänkt matförgiftning kommit in till Enköpings kommuns miljöförvaltning.

Ett stort antal personer ska under helgen och senaste veckan blivit kraftigt magsjuka, i fler fall så allvarligt så att de lagts in på sjukhus.

– Jag kan bekräfta att fyra-fem stycken kommit hit med symtom på ”magsjuka”. Vad orsaken till dessa symtom är kan jag i nuläget inte svara på, säger Maria Lindqvist, verksamhetschef för akuten på Enköpings lasarett.

På akutmottagningen i Enköping har de på måndagen meddelat smittskyddsenheten om aktuellt utbrott.

– Vi har inte fått provsvar, men eftersom flera patienter sökt med liknande symtom meddelas smittskydd, säger Maria Lindqvist.

Vet du om de här patienterna ätit på sushirestaurangen?

– De uppgifterna har jag inte tillgång till, så det kan jag inte svara på, säger Maria Lindqvist.

När någon har allvarliga symtom på magsjuka och kommer in till akutmottagningen så tas i regel alltid avföringsprov. Men utan provsvar kan det vara svårt att avgöra vad som orsakat besvären.

Det finns vissa bakterier som är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen. Det är bland annat salmonella och campylobakter. Om dessa finns i provsvar kontaktas Smittskyddsavdelningen i Uppsala som får utreda det vidare.

Det kan vara så många som ett 60-tal personer som drabbats.

– Anmälningar fortsätter att komma in. Vissa av dem kan dock vara dubbelanmälningar så det är svårt att säga exakt, säger avdelningschef Frida Eningsjö på Enköpings kommuns miljöavdelning.

Personal jobbar nu med att kartlägga och utreda utbrottet. Även smittskyddet i Region Uppsala är inkopplat och kartlägger de drabbades symptom.

– Vi har inlett en utredning, i nuläget har vi kontakt med restaurangen vilket kan leda till att vi vet vilka åtgärder vi ska gå vidare med. Vi inväntar också svar på eventuella prover, men de kommer tidigast imorgon. Innan dagen är slut vet vi vad behöver göra imorgon, säger Emma Herelius, enhetschef på miljöavdelningen. 

Eftersom restaurangägaren, som driver Tokai Sushi, själv har kontaktat miljöavdelningen och varit angelägen om att komma till rätta med problemen tror hon inte att man behöver använda ett föreläggande för att tvinga fram åtgärder.

Företrädare för restaurangen har inte gått att nå för en kommentar. På Facebook skriver restaurangen att de ber om ursäkt till sina kunder som nu säger sig ha fått magsjuka.

”Ni vet säkert redan att det just nu sprids vintersjuka och många barn i förskolor och skolor har också blivit sjuka. Symtomen på maginfluensa liknar matförgiftning, med snabb uppkomst av kräkningar och diarré. Det är svårt för oss att veta om någon som blivit magsjuk har ätit eller besökt vår restaurang.”

Restaurangens företrädare fortsätter:

”Vi har rapporterat detta till Enköpings kommuns För miljö- och byggnadsnämnden samt Livsmedelsinspektören för att utreda om det finns några problem med vår mat.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!