Matjulmarknad i slottsmiljö

Historisk mat, lokalproducerat mathantverk och julmarknad i ett.

Kanske har vi snö igen, som i mars i år när den här bilden togs, när julmarknaden vid Salnecke slott ska arrangeras i december. 
Mats Thorburn, Föreningen Fjärdhundraland och Gunnar Öhrnell, projektledare för Historisk matkultur.

Kanske har vi snö igen, som i mars i år när den här bilden togs, när julmarknaden vid Salnecke slott ska arrangeras i december. Mats Thorburn, Föreningen Fjärdhundraland och Gunnar Öhrnell, projektledare för Historisk matkultur.

Foto: Maria Hedenlund/Arkiv

Enköping2018-11-13 12:00

Det arrangeras vid Salnecke slott i Örsundsbro den 16 december.

– Det här är ju första gången, men vi hoppas att det kan bli en årlig tradition, säger projektledaren Gunnar Öhrnell.

Julmarknaden är en del i Fjärdhundraland-projektet Historisk mat.

Hur många besökare tror du kommer till Salnecke den här söndagen?

– Det är väldigt svårt att svara på. När vi arrangerade Historisk mat på Kvekgården i augusti trodde vi på ungefär 150 besökare, men det kom 500, säger han och fortsätter:

– Vi planerar i alla fall för att det kan komma ett par tusen, säger Gunnar Öhrnell.

I det stora växthuset nedanför slottet ska det dukas upp lokalt mathantverk med julbordstema.

Det blir bland annat ost, bröd, korv och Upplandskubb.

Dessutom planeras fler aktiviteter runt slottet.

Gunnar Öhrnell säger att historiska miljöer kan utnyttjas mycket mer för att skapa en koppling tillbaka i tiden när det gäller evenemang och upplevelser.

– I den här trakten har det alltid producerats mat. Nedanför slottet gick båtarna med spannmål och ägg till Stockholm, så den här platsen är perfekt för en historisk matmarknad, säger han.

Projektet som startade i våras har fått pengar av EU:s landsbygdsprogram. Som en del i förberedelserna kan utställarna vara med på en föreläsning med mathistorikern Richard Tellström.

– Vi har sett att det saknas en matjulmarknad i Stockholmsområdet så för oss är det självklart att delta nu när vi får stöd från Jordbruksverket för att utveckla produkter med lokal mat i historisk miljö, säger Mats Thorburn, ordförande för Fjärdhundraland ekonomisk förening, en av arrangörerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om