Nästan hälften kuggar körproven i Enköping – "Mycket ångest"

Över 40 procent av alla som kör upp för första gången i Enköping, blir underkända.Trots detta är andelen godkända uppkörningar i Enköping högre än genomsnittet i Sverige.
– Jag kände mycket ångest, säger Marcus Rehn Björklund som precis tagit det efterlängtade körkortet. 

Marcus Rehn Björklund har nyligen tagit körkort trots att nästan hälften kuggar på första försöket.

Foto: Maja Fröjelin

Enköping2025-03-21 05:00

Under 2024 gjordes, enligt Trafikverket, totalt 2096 uppkörningar i Enköping. Majoriteten bestod av personer som körde upp för andra gången eller mer, på grund av ett tidigare underkänt prov. Det var 871 personer som gjorde uppkörningen för första gången och drygt 41 procent av dem kuggade. Trots detta står sig Enköping bättre i antal godkända förstaprov jämfört med snittet i Sverige som har 48 procent kuggade uppkörningar.

En som varit nervös i flera år, är Marcus Rehn Björklund som vi träffade bara några timmar efter godkänd uppkörning. 

– Innan jag gjorde uppkörningen läste jag om hur många som kuggar. Då blev jag rädd, säger han. 

undefined
Marcus Rehn Björklund klarade körprovet på första försöket

Marcus Rehn Björklund började övningsköra med sin pappa så fort han fyllt sexton år. När han sedan blev sjutton år skrev han in sig på körskola. 

– Körskolan vet exakt hur man ska köra. Min pappa är en duktig förare, han har haft körkort i 30 år men det har ändrats en del i trafiken sedan dess, säger han. 

Under 2024 var det, enligt trafikverket, drygt 61 procent av eleverna på Enköpings körskolor som blev godkända och mindre än 48 procent av de som körde privat. 

– Det var en självklarhet för mig att skriva in mig på en körskola, säger Marcus Rehn Björklund. 

Han har haft ett stort bilintresse hela livet och längtat efter körkortet sedan han var liten. Han har tidigare kört epa och tagit många lärdomar av det inför övningskörningen för B-körkort. 

undefined
Under 2024 gjordes totalt 2096 uppkörningar i Enköping. Drygt 40 procent första prov underkändes, trots det är Enköpingborna bättre en snittet i Sverige.

– Det har hjälpt jättemycket. Jag behövde inte lära mig allt från grunden. Nu var det bara fler växlar och högre fart. Trafikreglerna kunde jag också bra sedan innan. 

Trots detta har resan till körkortet varit kämpig.

– Det har varit en jävla resa. Både ledsna tårar och glädjetårar. Största utmaningarna är att köra på motorväg och döda vinkeln. Farliga vänstersvängar var jag orolig för också. 

För Marcus Rehn Björklund var det mer än bara ett körkort som stod på spel för denna uppkörning. 

– Jag visste att jag skulle få jobb om jag klarade det, så jag kände mycket ångest. 

Marcus hade sökt jobb som kyrkogårdsarbetare på Svenska Kyrkan men kravet för att anställning var just ett körkort. 

– Det är ju en otroligt skön känsla, obeskrivligt nästan. 

undefined
Det första Marcus Rehn Björklund gjorde efter sitt godkända prov var att ta en tur med bilen.

Marcus Rehn Björlunds tips till andra som vill ta körkort är att plugga mer än vad man kan tro behövs och att köra så mycket det går. 

– Tro inte att du är bra på att köra. Ta alla lektioner du kan. Du behöver erfarenhet bakom ratten.

Därför kuggar många

Enligt trafikverket beror underkända uppkörningar i Enköping främst på tre anledningar. 

Förutse och bedöma konsekvenser av olika händelseförlopp

– Det kan vara att du kommer in med en hastighet som inte är anpassad utifrån situationen. Till exempel när du är på väg mot en cirkulationsplats eller ett övergångsställe, att du är beredd och tänker på eventuella gående i tid. Så man inte ramlar in i problemen, säger Jan Einarsson, enhetschef på trafikverket. 

Identifiera risker i olika trafiksituationer och trafikmiljöer

– En klassiker är om du passerar en buss. Du måste förutse att det kan komma någon som går ut framför bussen. Det är inte bara att gasa förbi, förklarar Jan Einarsson. 

Uppvisa en rutinmässig manövrering

– Du kanske har tränat för dåligt på backning eller så sker inte växlingen automatiskt. Du måste ha en såpass rutinmässig manövrering att växling inte tar för mycket energi, säger Jan Einarsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!