Här om dagen berättade tidningen om hur Wilma och Fanny Lindevall räddade Lennart Lundblad när han hade drabbats av plötsligt hjärtstopp. Fanny och Wilma, båda utbildade undersköterskor, fick verkligen praktisk nytta av sina kunskaper i hjärt- och lungräddning, HLR.
HLR-rådet, Svenska rådet för hjärt- och lungräddning, blev imponerade av livräddarna från Enköping och vill sprida deras goda exempel. Därför ska Wilma och Fanny Lindevall få varsin medalj av HLR-rådet.
– Det är en medalj för räddande av liv vid plötsligt hjärtstopp, berättar Ingela Hasselqvist-Ax, projektledare på HLR-rådet.
Förra året räddades 1 444 personer till livet efter att ha drabbats av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Det var liv som räddades både utanför och på sjukhus. Den medalj som Enköpingsborna ska få kan ges för livräddande insatser utanför sjukvården.
– Vi i HLR-rådet tycker verkligen att det är bra när "civilister" kan gripa in, säger Ingela Hasselqvist-Ax.
Faktum är att det finns väldigt många i Sverige som har potential att göra hjärt- och lungräddning. 2015 var det cirka tre miljoner personer som hade gått en HLR-kurs.
– HLR-rådet rekommenderar repetition varje år. Om man går på en sådan kurs kommer man över rädslan för att starta HLR-räddning. Det gäller våga. Det gäller att ingripa. Men det är också viktigt att man inte glömmer bort att larma , säger Ingela Hasselqvist-Ax.
HLR-rådet har ett hjärtstartarregister, där den som har en hjärtstartare kan registrera den så att hjärtstartaren snabbt kan hittas vid plötsligt hjärtstopp.
Systrarna Lindevall hade inte tillgång till en hjärtstartare när de räddade Lennart Lundblad. De gjorde HLR-räddning med kompressioner.