Pepparrotsbadet i Enköping var nybyggt när det öppnade i mars 2021.
Sedan dess har plattor och marken utanför badhuset har rört på sig och den stora entrétrappan är sned. Men även inne i det nybyggda badhuset så syns nu en skada efter att golvet rört sig.
– Marken utanför sjunker. Men huset står kvar, säger Joacim Kåkemyhr, enhetschef på Pepparrotsbadet.
Marken som Pepparrotsbadet står på är pålad och ska stå stadigt förklarar Joacim Kåkemyhr. Däremot är marken runt om fastigheten opålad och rör på sig, vilket skapat problem. Till exempel har en ramp lagts utanför lastkajen till badhuset, där markenförflyttningen skapat en ojämn infart. Och nu har en del av badhuset fått problem med klinker som spruckit och lossnat.
Inne i herrarnas duschrum buktar en del av golvet upp. En klinkerplatta har spruckit och flera plattor har lossnat från golvet. En blygsam skylt om att det är avstängt förhindrar badgästerna från att kliva på det skadade området, men det är lite blött på golvet precis intill skadorna. Någon större avspärrning finns inte i dagsläget.
– Det är felanmält och framöver får vi veta om hela duschrummet eller en del av det kommer stängas av, medan golvet tas upp, säger Joacim Kåkemyhr.
Rör Pepparrotsbadet på sig trots att det är pålat?
– Entreprenören har varit och tittat på det och sett att några klinkerplattor har släppt. Exakt vad det beror på vet vi inte förrän de lyft upp och tittat under. Men det är inte på grund av att badhuset är byggt på gammal sjöbotten, utan mer för att den relativt stora betongplattan fått sprickor i sig. Och det är normalt. Eller i alla fall inte ovanligt, säger Rickard Westlöf, projektchef på Enköpings kommuns fastighetsavdelning.
Enligt Rickard Westlöf är en möjlig förklaring att det uppstått små sprickor i betongplattan efter den brunnit klart efter gjutning. Det ska i sin tur ha medfört att kakelplattorna släpper inne i byggnaden.
Stentrappan utanför badet är sned?
– På den platsen, utanför entrén, stod en byggkran på eget fundament. Den var också pålad, och den gjutna plattan är kvar där. Den rör sig inte en millimeter, medan marken runt omkring rör sig lite grann. Det där har vi under bevakning och kommer troligen behöva göra någon liten insats längre fram. Vi ska inte gå på för tidigt, så länge det finns risk för att marken fortsätter att sätta sig, säger Rickard Westlöf.
Det gamla badhuset, som byggdes 1975, hade söndervittrad betong under bassängerna.
Hur länge kommer Pepparrotsbadet att hålla?
– Förut var det var en väldigt aggressiv miljö med fukt och luft som åt på betongen, så gamla badhuset gick till slut inte att använda. Därför ersattes det med nya badhuset. Och nya badet kommer förhoppningsvis hålla någonstans mellan 50 till 100 år. Idag har man lite bättre koll på när man gjuter och har täckande betongskikt, och har byggt in minimalt med organiskt material. Och tekniken för en mer korrekt luftfuktighet finns nu, säger Rickard Westlöf.
Oro för att Pepparrotsbadet ska sjunka?
– Nej, ingen behöver vara orolig. Badet står stadigt på pålar. Marken runt om rör sig och sjunker lite, precis som runt andra hus i Enköping, säger Joacim Kåkemyhr, enhetschef på Pepparrotsbadet.