Det som upplevelseförvaltningen kallar systemskifte, hellre än ändrade bidragsregler, har väckt kritik inte minst hos flera pensionärsföreningar.
– Det är bättre att vi lägger tid på att aktivera våra medlemmar än att fylla i krångliga listor på datorn. Tidigare skickade vi in kvitton från lokalerna vi hyrt och fick pengarna tillbaka, säger Birgitta Åberg, kassör PRO Fjärdhundra.
Rädslan att inte längre få full kostnadstäckning för sina hyror, och ilskan över att inte det kommunala pensionärsrådet fick vara remissinstans när bidragssystemet gjordes om, märks tydligt när vi träffar en grupp föreningsaktiva äldre.
– Vi vet inte vad vi kan få i bidrag för 2020, samtidigt måste vi lämna in verksamhetsberättelse och verksamhetsplan men har svårt att göra en budget, säger Lennart Andersson, ordförande och fortsätter:
– Det vore ärligare av upplevelsenämnden att säga att det rör sig om en besparing.
Grunden till de nya bidragsreglerna är, enligt kommunen, rättvisa, att aktivitetsbidrag och verksamhetsstöd till föreningarna bland mycket annat ska följa intentionerna i de kultur- och idrottspolitiska programmen.
– Det här öppnar nya möjligheter för föreningar som inte kunnat få vissa bidrag tidigare, till exempel pensionärsföreningar, säger Camilla Rosenberg, stabschef på upplevelseförvaltningen.
Kurt Pettersson är ordförande i PRO Södra Trögd, som snart slås ihop med föreningen i Norra Trögd. Han och de andra pekar på risken att ännu färre vågar engagera sig i styrelsearbete i framtiden.