Laddpunkterna för elbilar utökas i Enköping.
Från 1 januari 2025 ska de fastighetsparkeringar som har fler än 20 platser, och inte är bostadshus, även ha minst en laddplats.
Det kanske låter som enkel information. Men det är inte alla som förstår vad den nya lagen innebär. Varken de som kör elbil eller de som måste följa kravet.
– Det är en lite luddig lag, säger Magnus Hellmark (C), ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.
Ett exempel är möbelbutiken Mios kundparkering med runt 60 platser där det inte finns några publika laddstolpar – men man uppfyller ändå lagkravet, eftersom det finns hela fem ladduttag för personalen. Enligt Boverkets tolkning av lagen måste alltså inte laddplatserna vara tillgängliga för allmänheten.
– Kunderna har ännu inte efterfrågat möjligheten att ladda. Men kanske blir det en laddpunkt i framtiden. Det är koncernen som driver frågan, så jag vågar inte säga hur det blir, säger Helen Söderling, butikschef på Mio.
På sidan av Ica Maxis stora byggnad står Magnus Hellmark och laddar sin elbil i vinterblåsten. Där finns en laddstation som Mälarenergi satt upp. Det står en bil till där, och föraren säger att han bara passerar Enköping och svängt in för att ladda lite.
– Vi har 70:an och E18 som går utanför. För dem är det kanske är viktigare att ladda när de passerar Enköping. De som bor här kanske laddar hemma istället för när de åker och handlar, säger Magnus Hellmark (C).
Den nya lagen – vad är syftet?
– Det handlar om att man vill öka takten av utbyggnaden av laddinfrastruktur, både i Europa och i Sverige. För att främja en grön övergång.
Enköpings kommun är delaktig på två sätt. Det ena är inom det hållbarhetsarbetet de driver, för kommunens egna verksamheter och även kommunen som helhet, att det ska kunna genomföras.
Det andra är när det söks bygglov för fastigheter. Då ser Enköpings kommun till att laddpunkter finns med i arbetet, och att man uppfyller kravet. Och det gäller även retroaktivt.
Kommer det ske inspektion av alla större parkeringsplatser nu för att se att kravet följs?
– I första läget tror jag inte att vi kommer att jaga. Utan det är om frågan uppstår och det blir ett tillsynsärende, då kan vi tänka oss att titta på det och se om det uppfyller kraven. Men jag tror inte i det här läget att vi kommer jobba genom att uppsöka alla byggnader och göra en inventering. Inte i det här läget.
I vilket läge då?
– Om vi har de resurserna. Det har vi inte idag för att göra det uppsökande arbetet. Vi räcker inte till, säger Magnus Hellmark (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.
Dag Henriksson är på väg till sin bil på Ica Maxis parkering efter att han handlat. Men just idag är det inte en elbil han kör:
– Min elbil är hemma för den har gnisslande bromsar och ska in på verkstad, säger han.
När du använder elbilen –vill du att det ska finnas en laddplats medan du handlar?
– Nej, det är inget jag saknar. För jag brukar ladda bilen hemma, säger Dag Henriksson.
När EP besöker några stora parkeringar utanför butiker i Enköping är det långt ifrån alla som har en laddpunkt. Inte ens för sin personal. Men det är inte butikens ansvar att följa den nya lagen – om de endast är hyresgäster.
– Det är fastighetsägaren som har ansvaret, säger Magnus Hellmark (C).
Det är hållbarhetsstrategen men också fastighetsavdelningen som jobbar med detta på Enköpings kommun, så kommunala fordon och fastigheter ska ha tillgång till laddinfrastruktur. Rekommendationen från Enköpings kommun är att alltid höra sig för om det krävs bygglov när laddpunkter ska installeras.