Efter uteslutningen i måndags skulle Nystart Enköping kunna förlora ordförandeposten i socialnämnden.
Eventuellt skulle fempartistyret också kunna återkalla Anders Wikmans kommunalrådspost. Men då påverkas också Peter Book och Jesper Englundh.
När de fem partierna i måndags avbröt samarbetet med Nystart Enköping meddelade de inledningsvis att man förlorat förtroendet för Nystart Enköping och att beslutet inte handlade om en enskild händelse utan byggde på en helhetsbedömning. Man skrev också att det utsparkade partiet skulle lämna sina uppdrag som kommunalråd, nämndordförande och övriga presidieposter i nämnder och bolag. Detta var, oavsett orsak, en praxis, lät man meddela.
Men redan på tisdagen hade Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, backat på den punkten och menade att om Nystart väljer att sitta kvar skulle de övriga fem partierna inte kunna göra något eftersom det är frivilligt att lämna.
Det är kommunallagen som styr hur en sådan här situation kan lösas. Men lagen ger, precis som Peter Book säger, utrymme för viss frivillighet.
Maria Ekblad är kommunjurist och har efter EP:s förfrågan studerat saken lite närmare.
– Så länge de fem partierna styr i minoritet så händer ingenting med NE:s platser i nämnderna. Fullmäktige får återkalla uppdrag i en nämnd, men då gäller det samtliga förtroendevalda och förutsättningen är att den politiska majoriteten i nämnden inte längre är densamma som i kommunfullmäktige, säger hon.
Detta betyder att så länge det inte bildas någon ny majoritet i fullmäktige och samma förhållande fortfarande återspeglas i nämnderna kan fullmäktige alltså inte välja om nämnderna.
Däremot gäller en särskild regel för presidierna, alltså ordförande- och vice ordförandeposterna. Där säger lagen att fullmäktige får välja ett nytt presidium om majoriteten i fullmäktige har ändrats så att ordförandens parti inte längre ingår i den politiska majoriteten. Nystart Enköping har en ordförandepost, den innehas av Tuija Rönnback i socialnämnden.
– Så där skulle det kunna bli aktuellt om fullmäktige vill göra så. Men då avser omval hela presidiet, inte bara ordförandeposten, säger Maria Ekblad.
Samma paragraf som gäller för nämnderna är också tillämpbar på kommunalråden, det vill säga att fullmäktige får återkalla uppdragen om den politiska majoriteten bland dem inte längre är densamma som i fullmäktige. Maria Ekblad behöver dock undersöka frågan lite närmare innan hon kan uttala sig om ifall rätt förutsättningar är uppfyllda för detta.
– Just nu har oppositionen majoritet bland kommunalråden. Men det finns ju ingen majoritet i fullmäktige att jämföra med, säger hon.
Om förutsättningarna anses vara uppfyllda skulle kommunalrådsposterna kunna återkallas. Men då handlar det om samtliga tre kommunalrådsposter, betonar Maria Ekblad.
Även här kommer frivilligheten in. I lagen står att fullmäktige får återkalla uppdragen. Men man får också låta bli.
Båda minoritetsstyret och oppositionspartierna kan, under dessa förutsättningar, väcka frågan om att entlediga kommunalråden.
– Men det är alltså alla eller ingen som gäller. Det går inte bara att välja bort Anders Wikman, säger hon.