Ökade insatser för trygghet i kommunen

Antalet hot- och våldshändelser har ökat i kommunen de senaste åren. Ökningen är dock inte oroande enligt kommunens säkerhetsavdelning.

Stöd. Väktare kan tas in i den kommunala verksamhetenför stöttning i hotfulla situationer.

Stöd. Väktare kan tas in i den kommunala verksamhetenför stöttning i hotfulla situationer.

Foto: FREDRIK PERSSON

Enköping2018-02-01 11:30

Enligt den medarbetarenkät som genomförs vartannat år vid kommunen har hot och våld ökat från 24 till 25 procent inom vård- och omsorgsförvaltningen sedan år 2013.

– Enligt de registrerade avvikelserna vi har så visar inte statistiken en oroväckande ökning, säger Per Skog, säkerhetsstrateg vid Enköpings kommun.

Antalet registrerade hot och våldshändelser i kommunen varierar dock mycket mellan åren. 2012 låg de på 168 för att 2015 öka till 360 och 2017 gå ner till 267.

Hoten kan vara interna händelser eller externa hot, dessa sker främst inom vård och omsorg, skola och socialförvaltning.

Under hösten tog vård- och omsorgsförvaltningen beslut att ta in väktare från Securitas för att trygga verksamheten både för de anställda och för brukarna.

­– Väktare är inte den första åtgärden vi tar till men det handlade om ett ansvarstagande från vår sida, i första hand för arbetssituationen för de anställda men även för enskilda personer och kringboende, säger Iréne Hansson, förvaltningschef vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Även om statistiken inte visar någon nämnvärd ökning av hot och våld har stödbehoven ökat hos brukarna viket kan leda till fler oroliga situationer. Brukarna är inte heller en homogen grupp, de har olika behov av stöd och hjälp, de är i olika åldrar och olika livssituationer.

– Många personer har större omvårdnadsbehov idag än för några år sedan, människor bor kvar i sina egna hem i större utsträckning idag än tidigare, säger Iréne Hansson.

Inom förvaltningen jobbar man medvetet med frågan. Medarbetarna inom vård- och omsorgsförvaltningen får kontinuerligt utbildning i hur man bemöter hot- och våldssituationer.

– Vi gör alltid riskbedömningar och åtgärdsplaner, utbildar personalen och dubbelbemannar vid behov, säger Iréne Hansson.

De senaste åren har kommunens säkerhetsenhet tillsammans med HR-avdelningen (Human Rescources) gjort insatser för att öka tryggheten och säkerheten. Nya rutiner och handlingsplaner har tagits fram för att motverka hot och våld.

– Resultatet är att anmälningsbenägenheten har ökat hos personalen, säger Per Skog.

För utsatt personal har det fysiska skyddet ökat genom fler överfallslarm och olika utbildningar genomförs för att öka personalens förståelse för konfliktsituationer och hur de ska agera vid händelser.

– Det är också lättare att köpa in extrabevakning från vårt bevakningsbolag för att få tillfällig stöttning vid hotsituationer, säger Per Skog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om