Ökat underskott för vård- och omsorg

Nu väntar ytterligare besparingar för vård- och omsorgsnämnden då budgetunderskottet har blivit ännu större än beräknat.

Besparing. Genom att flytta Anhörigcentum till Ljunggården räknar vård- och omsorg med att spara 1,3 miljoner per år.

Besparing. Genom att flytta Anhörigcentum till Ljunggården räknar vård- och omsorg med att spara 1,3 miljoner per år.

Foto:

Enköping2018-01-30 16:00

Det beräknade budgetunderskottet för vård- och omsorgsnämnden har växt flera gånger under 2017. I september låg det på 25 miljoner kronor, under oktober ökade det till 34 miljoner och nu är det uppe i 37,4 miljoner.

– Orsaken är omstruktureringar i samhället med ökat ansvar på kommunerna. Vi har en levande åtgärdsplan för att få budgeten i balans och har redan sparat mycket, säger Solweig Sundblad (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I den åtgärdsplan som nämnden nu antagit ska ytterligare 10,6 miljoner kronor sparas.

– Vi ser över lokaler och organisationen. Det finns olika processer inom administrationen som kan förbättras, säger Solweig Sundblad.

En besparing räknar man med att göra genom att flytta verksamheten vid Villa Sandgatan (Anhörigcentrum) till Ljunggården när den är färdigrenoverad. Där kan besparingen bli 1,3 miljoner.

– Ljunggården är en bättre träffpunkt och det finns redan ett kafé där, säger Solweig Sundblad.

En omstrukturering av de administrativa tjänsterna vid Villa Sandgatan kan även spara pengar, men volontärverksamheten påverkas inte.

Under senhösten fick förvaltningen tillfälligt ökade kostnader för bevakning där personal i verksamheten riskerade att bli utsatta för hot och våld.

– Vi har tagit in Securitas från och till, men nu är det problemet tillfälligt löst, säger Solweig Sundblad.

Andra kostnader man inte kunnat räkna med var exempelvis flytten av boendet i Åkersberg på grund av problem med inomhusmiljön.

Den konsekvensanalys som en extern konsult ska göra av verksamheten vid vård- och omsorgsförvaltningen har påbörjats. De första kontakterna togs i förra veckan och analysen beräknas bli klar i mars.

Kärnverksamheten för förvaltningen ska dock ha fortsatt hög prio.

– Det är den lagstadgade omvårdnaden, exempelvis bemanningen. Den måste vi värna, säger Solweig Sundblad.

Antalet hemtjänsttimmar är fortfarande högt men där är förhoppningen att en genomlysning av verksamheten ska ge effekt. Där kan exempelvis bättre logistik ge besparingar på 2-3 miljoner och vikariesituationen kan ses över.

– Från nämndens sid har vi sagt att vi vill ha en bättre personalkontinuitet, med färre personer hos brukarna. Det vore bra att få ner det till 10-12 personer istället för dagens snitt på 18, säger Solweig Sundblad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om