Över en halv miljon kronor till biblioteket för att unga ska läsa

Unga behöver läsa mer. Nu får Enköpings bibliotek över 600 000 kronor för ett projekt som ska väcks läslusten hos barn och unga.
Förhoppning är att det ska bli en permanent verksamhet.

Carl Bergström och Helena Gille

Carl Bergström och Helena Gille

Foto: Emil Glad

Enköping2025-03-13 05:00

– Det här är jätteviktigt, med det läsfrämjande och mot den här läsgruppen, det är prioriterat, säger Carl Bergström, enhetschef kultur, konst och bibliotek på kommunen.

Enköpings stadsbibliotek har beviljats 620 000 kronor från Kulturrådet. Ett utvecklingsbidrag med inriktning mot unga.

– Det ska bidra till en utveckling av verksamheten. För oss har vi varken personal eller ekonomiska resurser att sätta dit annars, säger Helena Gille, teamledare på biblioteket.

Sex ungdomar kommer att feriearbeta på biblioteket där de kommer fungera som läsambassadörer, för att nå ut till fler barn och unga. Men den största delen av summan går till en helt ny projektanställning – en person som kommer vara den överblickande i projektet.

undefined
Biblioteket Enköping
undefined
Joar Blå medborgarhuset kulturhus

Feriearbetarna kommer i ett första steg att lära känna biblioteket och dess verksamhet, samtidigt som de ska vara ute i bland annat fritidsverksamheter som läsande förebilder. Senare under sommaren utvärderas projektet, där biblioteket hoppas kunna behålla några ambassadörer även framåt.

– Vi vill att det ska vara en långsiktig satsning som vi senare kan göra inom ordinarie ram, säger Helena Gille.

Feriearbetarna kommer erbjudas utbildning i bland annat litteraturkännedom och högläsning. Carl Bergström ser läsningen bland unga som en viktig fråga.

– Generellt så läser vi ju för lite. Läsförståelsen är det si och så med bland elever, så jag tänker att det finns mycket att göra. Hela idén med läsambassadörsrollen, är att de hittar några som hakar på och då blir ju de också ambassadörer. Det är grundläggande tanken, att nå ut. I den bästa av världar är vi alla läsambassadörer.

Trots viss oro kring ungas läsning, så är biblioteket en populär plats som många unga använder för bland annat studier. När feriearbetarna skickade in sina ansökningar 2024, var det drygt 90 ungdomar som sökte till just biblioteket.

Faktum är att det inte bara är stadsbiblioteket som satsar mot ungas läsning. I juli träder ändringar i skollagen i kraft gällande skolbibliotek. Ändringarna syftar till att stärka elevers tillgång till ett ändamålsenligt skolbibliotek.

I Enköping finns utbildad personal kopplad till de skolbiblioteken på de kommunala skolorna sedan tidigare.

Skollagen: Skolbibliotek

Ändringar i skollagen gällande skolbibliotek träder i kraft 1 juli 2025:

Ändringarna syftar till att stärka elevers tillgång till ett ändamålsenligt skolbibliotek.

Eleverna i skolan ska ha tillgång till skolbibliotek på den egna skolenheten. 

Utöver de ändamål som anges i bibliotekslagen ska ett skolbibliotek främja elevernas läsande och medie- och informationskunnighet.

I enlighet med ändamålsparagrafen i bibliotekslagen ska skolbibliotek verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Skolbibliotek ska också främja litteraturens ställning och intresset för bildning, upplysning, utbildning och forskning samt kulturell verksamhet i övrigt.

Varje huvudman ska ha en biblioteksplan där det framgår hur huvudmannen ska arbeta för att nå ändamålen med skolbiblioteksverksamheten.

Skolbiblioteken ska vara bemannade i sådan utsträckning att de kan uppnå ändamålen med skolbibliotek.

Varje huvudman ska sträva efter att anställa personal som i första hand har en examen inom biblioteks- och informationsvetenskap eller i andra hand annan relevant akademisk examen.

Källa Skolverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!