Personal var smittad – kommunens nya krav på restaurangen

Vinterkräksjuka låg bakom det stora magsjukeutbrottet kopplat till sushirestaurangen Tokai i helgen. Nu meddelar kommunen att två ur personalen bekräftats med viruset – och mycket tyder på att det ligger bakom utbrottet.
– De ska hålla stängt tills vi kan bedöma att det är säkert att öppna igen, säger Emma Herelius, enhetschef på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tokai Sushi

Tokai Sushi

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2025-01-22 19:10

Flera av proverna som togs på besökare av restaurangen har bekräftat Norovirus, som orsakar vinterkräksjuka. Även två personer ur Tokais personal har bekräftats med viruset.

– Detta tyder starkt på att personalen kan ha burit på virus och hanterat livsmedel. Eftersom Norovirus är extremt smittsamt räcker det med ett par viruspartiklar för att bli smittad, säger Emma Herelius.

Kommunen har i dialog med restaurangen beslutat att hålla stängt tills det går att bedöma att det är säkert att öppna igen.

– Det innebär att all personal som hanterar livsmedel måste vara helt symptomfri för att inte riskera smitta.

Den vanliga rekommendationen gör gällande att man själv eller en smittad anhörig, ska ha varit symptomfri i 48 timmar innan återgång till arbete.

– Andra åtgärder de behöver göra för att kunna öppna är att de måste kasta oförpackade livsmedel som kan vara smittade med virus och noggrant rengöra alla ytor i lokalen där virus kan ha spridits.

Dessutom måste de tvätta personalens arbetskläder.

Under torsdagen ska kommunen göra en kontroll på restaurangen, men det är oklart när den kan öppna igen. Det har inkommit ytterligare några anmälningar om magsjuka, men verkar ha stannat av. Totalt är det uppe i ungefär 135 rapporterade fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!