– Det var helt odramatiskt, säger rektorn.
I cafeterian uppmärksammade en i personalen hur en grupp elever "tisslade och tasslade". Personalen blev då misstänksam och kontaktade arbetslagsledaren.
En av eleverna gick sedan ut till skogen, där han ska ha gömt kolsyrepistolen.
– Eleven hade kanske visat pistolen för sina kamrater, och när han kom gående tillbaka till skolan var personalen beredda och mötte upp honom utanför.
De frågade honom vad han hade på sig. Det visade sig vara en kolsyrepistol, som de genast tog ifrån honom.
– Det ser ju ut som ett vapen så det är klart att man behöver utreda vad det är för något. Polisen kom direkt och vårdnadshavare var snabbt på plats. Man redde ut hela händelsen, det var inga konstigheter alls.
Enligt rektorn var händelsen inget som märktes på skolan. Personalen jobbade på som vanligt, utöver de inblandade i ledningen. Skolans elever ska heller inte ha sett något.
– Barnet i fråga förstod såklart allvaret när han pratade med polisen. Det var inget hotfullt. Vi blev jätteförvånade att det här blåstes upp som det gjorde, men i samband med saker som hänt i vårt samhälle förstår vi det också.
Det har nu gått drygt en månad sedan skolskjutningen i Örebro, som beskrivs som den värsta i Sveriges historia.
– Jag tror att det har gjort att alla är mer uppmärksamma på om något sticker ut eller verkar märkligt. Man har fått en medvetenhet om att det kan ske, menar rektorn, som tycker att personalen agerade rätt utifrån rutinerna.
Efter händelsen har det skrivits både en polisanmälan och en orosanmälan till socialtjänsten.