Så minns vi 2018

Starten för minoritetskoalitionen i Enköpings fullmäktige kunde gått smidigare.

Här gör polisen teknisk undersökning efter rån mot en livsmedelsbutik.

Här gör polisen teknisk undersökning efter rån mot en livsmedelsbutik.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2018-12-26 12:00

Chefredaktören Anette Östlunds bild på socialdemokraten Hans Olsson som kontrollerar att valurnan är tom inför omröstningen om ordförande är redan klassisk.

Det var ju uppgjort att åldersmannen Jan Fredriksson (C) skulle få hedersuppdraget att sitta ordförande under de närmaste fyra åren.

Men så blev det inte. Socialdemokraterna begärde sluten omröstning, och Rolf Carlsson får sitta kvar.

Möjligen en medicinsk vinstlott för mångsysslaren som intervjuades på tidningens familjesida inför 80-årsdagen i somras.

”Det är en hälsokur att vara engagerad. Politik och golf håller Rolf Carlsson pigg”, löd rubriken.

Utslaget i ordförandevalet innebär uppenbarligen att någon av de egna röstade på motståndarsidan.

Det blev inte lättare vid budgetförhandlingen i december.

De samstämmiga applåderna vid utdelandet av årets skolpris i en paus var, bara en smula överdrivet, det enda som gick enligt planerna.

För vem kunde förutse att S- och NE-oppositionens budget för 2019 skulle röstats igenom av fullmäktige. Undantaget var att utbildningsnämnden fick tolv miljoner mindre än i förslaget, ett SD-förslag som alliansminoriteten röstade för.

Nja, inte alla.

Liberalerna la ned sina röster och Jenny Gavelin var kritisk. ”Beslut måste självklart vara bättre förankrade. Samverkan över blockgränserna krävs”.

Det var nära att L gjorde gemensam sak med S och NE efter valet 2014, men till slut blev det en styrande S/NE-minoritet.

Nu heter den ledande blågröna minoriteten M, C, L, KD, MP. Gör den det hela mandatperioden?

Den lokala handeln växer

En regnig morgon i slutet av september öppnades dörrarna till Enköpings senaste varuhus, Mio. ”Vi behöver det här i Enköping”, sa Rita Warnstad som stod först i kön. Väninnan Kerstin Johansson anslöt senare och de båda gladde sig även åt att lågprisvaruhuset Dollarstore snart skulle öppna strax intill.

I Enköpings slits handeln mellan Myran och centrum, eller kompletterar områdena varandra och får oss att handla på hemmaplan? Artiklarna i den här frågan tillhör i alla fall de mest lästa.

Segdraget bygge i Storskogen

Kommunen stoppar bygget av sin egen förskola i Storskogen.

Så rapporterade vi i början av april i år. Miljö- och byggnadsnämnden sa nej. Orsak: ”Vi i nämnden anser att utomhusmiljön inte är lämplig för en förskola”.

Då hade ett förskolebygge i den här delen av Enköping funnits på agendan i åtminstone tio år. Men bygglovet beviljades efter några förändringar i planerna. Nu är moduler på plats. Invigningen skedde i november. 2020 ska byggas en permanent förskola här i Bredsandsområdet. Kanske.

Bränder och svår torka

Det blev en sommar av bränder och svår torka.

På Bjelkesta gård utanför Örsundsbro samlades lantbrukare till krismöte och under några dagar i juli bekämpade räddningstjänsten i Enköping-Håbo tre skogsbränder samtidigt i vårt område. Men det var inget emot de milsvida områden som brann längre norrut i Sverige.

Ledningsregementet deltog i släckningsarbetet. Vi träffade Jesper Tunroth och Philip Lindefors tillbaka från branden i Älvdalen. ”Det var ­apokalyptiskt, nästan som i en film”, säger de.

Utbrott av ehec-smitta

I åtta dygn vårdades Stella på Akademiska sjukhusets barnsjukhus. Den lilla Enköpingstjejen var en av de svårast drabbade i det nationella ehec-utbrottet under sommaren med koppling till Koffsans badplats utanför Enköping.

– Vi var jätterädda för att mista henne, säger hennes mamma Tilde Gammelgård när hon träffar reportern Maria Hedenlund ett par månader senare.

Folkhälsomyndigheten rapporterade om ett hundratal bekräftade och misstänkta fall i landet, en stor del i Enköping, med svåra magkramper och diarré.

Bäver väckte känslor

En bäver i Enköpingsån väckte stor uppmärksamhet under året. Åsikter om vad kommunen borde göra delade befolkningen i insändarspalter och på sociala medier, det hölls en demonstration och skrevs medborgarförslag.

Men bävern i ån, som sköts av skyddsjägare eftersom det inte gick att använda fälla som planerat, var långt i från ensam.

– En dag såg jag 25 bävrar, de var på olika ställen, säger en sjönära boende som tidningen träffade under ett båtreportage i Mälaren under sommaren.

Landsberga i centrum

Landsberga gård i Biskopskulla utanför Enköping stod i centrum för nyhetsförmedlingen vid flera tillfällen i år.

Den mest dramatiska händelsen var i oktober när gårdens hönsstall från 1800-talet med 14 000 djur ödelades i en brand. Men det fanns också betydligt ljusare rapporter från den gamla kungsgården med anor från 1300-talet. Här öppnades en ny gårdsbutik i våras och i slutet av juni invigde landshövdingen och kommunalrådet en ny cykelled, Fjärdhundraleden, just här.

Rån skapar chock och rädsla

En sen söndagskväll i november knivrånades livsmedelsbutiken i Bergvreten. Det var ett i raden av rån mot butiker och andra näringsidkare under 2018.

Även livsmedelsbutiken i Fanna har råkat ut för liknande händelser den senaste tiden. Ö&B, Chop-chop, puben Players Inn och Ica Västerhallen är andra utsatta. Tragiskt för de drabbade. Några av rånen är uppklarade, andra inte.

Drabbade berättar: En chockartad upplevelse - mådde mycket dåligt efteråt, främst på grund av knivhotet.

Svårlagt pussel i centrum

Det så kallade Centrumpusslet skapade stor debatt i våras.

Raderna ”Tingshuset bör på ett lämpligt vis kunna byggas om till ett trevligt kontorshus. Med sin stolta representativa entré mot Tullgatan bör huset vara av intresse för företag som vill positionera sig på orten” som blev droppen.

Den utredning som tjänstemän i kommunen gjort där det föreslås att husen säljs saknar ett medborgarperspektiv, menade en grupp Enköpingsbor. Hur det gick?

Nej, inget parti ville gå till val på att sälja kulturhusen.

Stora och nära höstfester

De stora evenemangen avlöser varandra under hösten och visst finns det finns potential att utvecklas ännu mera.

Trädgårdsdagens projektledare Johan Arvidsson gladdes dagen efter en ny trädgårdsdags-succé i september: ”Det här är ju inte bara Enköpings kommuns dag, utan även föreningslivet och många företagare finns med”.

Mat & Människor i Fjärdhundraland växer och Mickelsmäss, det största av alla, fortsätter att locka besökare trots – eller snarare tack vare – sin långa tradition.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om