Så ska kunderna bli nöjdare

Varje år genomförs en kundnöjdhetsenkät inom vård- och omsorgsförvaltningen. Verksamheterna med minst nöjda kunder har nu analyserat orsakerna till resultatet.

Stimulans. Här är det Elvis-uppträdande på Kungsgården, så visst finns stimulans.

Stimulans. Här är det Elvis-uppträdande på Kungsgården, så visst finns stimulans.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-03-24 10:00

I december förra året berättade EP om den senaste kundnöjdhetsenkäten för vård- och omsorgsförvaltningen. Då konstaterades det att nöjdheten var störst på äldreboendena i kransorterna. Bäst betyg fick Trögdshemmet i Lillkyrka och Åsundagården i Hummelsta, båda med 4,5 i nöjd kund-index.

Med anledning av resultatet av 2016 års enkät så har samtliga verksamheter som fick ett nöjd kund-index på 3,9 eller lägre ombetts att komma in med en analys av orsakerna till resultatet. Rapporterna från de olika verksamheterna togs upp på det senaste sammanträdet i vård- och omsorgsnämnden.

– Det här är en kvalitetsuppföljning från nämnden och man måste förbättra det här. Vi följer upp det och kommer att se till att man följer handlingsplanen, säger nämndordförande Solweig Sundblad (S).

Bland omvårdnadsboendena, äldreboendena, var resultaten av kundenkäten sämst på Orion (3,4 i nöjd kund-index) och på Kungsgården (3,5).

Analysen från Orions sida handlar om kontinuiteten. Många vana medarbetare har slutat på boendet. Även kommunikationen mellan kontaktpersoner och anhöriga har varit bristfällig.

När det gäller Kungsgården så har personalomsättningen varit hög med bland annat tre chefsbyten. De delar av enkäten som handlade om utomhusaktiviteter och stimulans gav lågt betyg för Kungsgården. De boende erbjuds minst tre olika gruppaktiviteter om dagen.

"Alla boende erbjuds dessa aktiviteter men det är upp till varje boende att bestämma huruvida hen vill/kan/orkar vara med", står det i Kungsgårdens analys.

Även omvårdnadsboendet Björkbacken tillhör verksamheterna som hamnade under 4,0 i nöjd kund-index.

För Björkbackens del pekar man i analysen bland annat på boendets höjd, beläget som det är i ett höghus på Ljunggården.

"Det är svårt för våra boende att ta sig ut själva. Det är endast ett fåtal som går ut själva. Miljön omkring Björkbacken är inte heller så attraktiv, med ganska mycket trafik samt inga direkta grönområden kring själva Björkbacken", står det i boendets analys.

En annan negativ faktor för Björkbacken under fjolåret var att träffpunkten på Ljunggården stängde under hösten. Det ledde till besvikelse bland de boende. Alternativet Lillsidans träffpunkt har inte uppfattats som ett fullgott alternativ, bland annat på grund av resvägen till och från Lillsidan.

Övriga verksamheter som har lämnat in redovisningar för att de hade under 4,0 i nöjd kund-index är demensboendet på Rosengården, demensboendet på Orion, demensboendet på Kungsgården, Rubinen, Asphagen och Gluggen samt sysselsättningen inom socialpsykiatrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om