Så slussas eleverna in i skolan i pandemin

Alla Westerlundskas elever får inte undervisning på plats direkt. "Det vore dumdristigt", säger rektorn Daniel Hellström.

Elias Cederholm, Meja Blomberg, Matilda Ahlström och Hanna Karlkvist går i tvåan på barn- och fritidsprogrammet. De känner att de läst mer på distans än varit i skolan under sin gymnasietid.

Elias Cederholm, Meja Blomberg, Matilda Ahlström och Hanna Karlkvist går i tvåan på barn- och fritidsprogrammet. De känner att de läst mer på distans än varit i skolan under sin gymnasietid.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-03-26 20:00

I torsdags kom besked om att rekommendationen om undervisning på distans i gymnasiet upphör från och med 1 april. Men Westerlundska gymnasiet kommer inte ha samtliga elever på plats efter påsklovet.

– Det vore dumdristigt att till hundra procent följa det som utbildningsministern och Folkhälsomyndigheten sa. Vi bedömer inte att smittläget är sådant att vi kan ha alla eleverna på plats, säger Daniel Hellström.

Första veckan efter påsklovet kommer eleverna att ha undervisning på plats och på distans i lika stor omfattning som skolan haft de senaste veckorna.

Veckan därpå, vecka 15, ökar närvaron på plats. Då slopas distansstudierna för de yrkesförberedande programmen, men en stor andel är ute på praktik. Även esteterna, som är få, får undervisning på plats.

undefined
Rektor Daniel Hellström tycker att det vore dumdristigt att ha eleverna på plats till hundra procent direkt efter påsklovet.

På de högskoleförberedande programmen (NA, TE, SA och EK) kommer två tredjedelar vara på plats från och med vecka 15.

Omfattningen gäller till och med vecka 18.

– Men vi har också en plan om smittläget förändras markant.

Det finns många negativa effekter av distansstudier, vilket enkätsvar från skolans elever visar.

– Det är tungt att läsa vad eleverna uttrycker. Vi är överens om att de allra flesta mår bäst om de är på plats i skolan.

Elias Cederholm, Meja Blomberg, Mathilda Ahlström och Hanna Karlkvist på barn- och fritidsprogrammet tycker att det känns enklare att vara i skolan.

– Vi har mycket praktiska delar i utbildningen. I mycket ska vi samarbeta också och det är svårt att göra digitalt, säger de.  

Karta: Westerlundska gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!