Uppmaningen att köpa max fem nyproducerade plagg per person och år kan ställas i kontrast till att svenskarna i dagsläget köper i snitt 25 nyproducerade plagg om året. Detta skriver Naturskyddsföreningen i rapporten "Monstret i garderoben".
I den gränsen räknas inte skor, strumpor och underkläder in.
– Vi har tittat på vad olika forskningsrapporter säger om hur mycket planeten tål. Håller vi oss till fem plagg skulle vi hålla oss inom Parisavtalets gränser, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Undantaget från begränsningen är även begagnade kläder, men det betyder inte att man kan shoppa hur mycket second hand som helst, menar Beatrice Rindevall.
– Man kan stimulera fast fashion-marknaden när man tänker att det är lätt att köpa och sedan lämnar man in kläderna till second hand-butiker och tänker att man är hållbar. Men fast fashion är inte hållbart, den delen av marknaden måste försvinna.
Plaggen som finns på marknaden har redan producerats. Är det bättre att kläderna bränns upp än att någon köper dem begagnade och ger dem ett lite längre liv?
– Jag förstår tanken. Går de att återvinna, ska man ju göra det. Men det handlar om att vi måste flytta oss från den verkligheten vi är i idag för att kunna få något bättre. I grunden handlar det om vad man accepterar.
Faktum är att det säljs mycket kläder av låg kvalitet second hand. Vissa kedjor, till exempel Röda korset, har dock nyligen valt att stoppa försäljningen av kläder från den kinesiska modejätten Shein, som brukar klassas som "ultra fast fashion". Anledningen är att de kan innehålla kemikalier som inte är godkända i EU.
På Röda korsets butik i Enköping har personalen alltså numera en sak till att leta efter när de går igenom kläderna de får in.
– Kläder från Shein sorterar vi bort. De kan ju komma med i alla fall om lappen är bortklippt, men ser vi det säljer vi det inte. Det är uppmaningen från huvudkontoret, säger Marianne Ek som jobbar där.
Beatrice Rindevall anser att vi måste förändra vårt synsätt på second hand-kläder. Oavsett om plagget är begagnat eller nyproducerat, bör man tänka på plaggets kvalitet, menar hon.
– Man ska tänka att ett plagg ska hålla i 15 år. När man står där i butiken ska man försöka känna på kvaliteten och fundera på hur länge det kommer att hålla. Kommer jag kunna och kommer jag att vilja ha det i min garderob om 15 år?