Skolanställd dömd i droghärva: "Inte skäl till uppsägning"

En av de dömda männen i droghärvan jobbar på en skola i Enköping. Han döms för att ha köpt kokain för 27 000 kronor under förra året.
– Det är inte skäl till uppsägning om man har köpt narkotika, säger kommunens HR-chef Linda Ahlsén.

Skolanställd döms för narkotikabrott

Foto: Mårten Jeppson

Enköping2025-03-28 05:00

Förtydligande: I en tidigare version av texten uppgavs utifrån uppgifter från Enköpings kommun att personen har en tillsvidareanställning.

Mannen har en anställning på en skola i Enköpings kommun där han jobbar i skolverksamheten med eleverna.

–Nej, det är helt nytt. Jag har ju vetat att det pågått något, det har ju snackats i Enköping att det funnits en lista och så, men inte mer, säger chefen för utbildningsförvaltningen, Linda Lindahl.

Även om kommunen får reda på att en skolanställd dömts, så är det inte mycket de kan göra, berättar HR-chefen Linda Ahlsén.

– Vi kan ju inte straffa en person för något den redan har fått ett straff för. Sen beror det ju på domen, är det ett sexuellt övergrepp mot barn så funkar det såklart inte att vara kvar. Men har man dömts för rattfylleri, ja men då kanske man kan vara kvar.

Hon fortsätter:

– Sen måste vi fundera på hur brottet kan påverka personen i sin roll. Har nån nyttjat narkotika på fritiden och vi bedömer att det inte påverkar personens prestation eller omdöme i yrket, då kan inte vi göra så mycket åt det, förutom att prata om det, vi kan ju försöka vägleda, men det är inte skäl till uppsägning om man har köpt narkotika.

undefined
Linda Ahlsén HR-chef Enköpings kommun.

Om kommunen får reda på att skolpersonal dömts för narkotikabrott, så säger Linda Ahlsén att personens chef kommer ta ett samtal med den anställda.

– Brukar den kokain på helgerna så ligger det ju kvar i blodet. Hur påverkar det? Du jobbar ju hos oss och får en lön. Vi behöver ta ett samtal och det gör vi alltid.

Om någon ur personalen är beroende av alkohol, så har arbetsgivaren en skyldighet att försöka hjälpa den anställda.

– När det kommer till narkotika så är det ju förbjudet och då går det mer mot brottsbalken än mot arbetsmiljölagen. Sen resonerar ju vi som kommun, att oavsett missbruk så påverkar det personen i rollen, så att vi behöver ju ändå nånstans hantera den här personen, säger Linda Ahlsén.

undefined
Snapchat-konversation mellan den skolanställda och drogförsäljaren.
undefined
Snapchat-konversation mellan den skolanställda och drogförsäljaren.
undefined
Snapchat-konversation mellan den skolanställda och drogförsäljaren.

När kommunen ska anställa skolpersonal skickas det alltid in en registerkontroll. Beroende på vad som kommer upp där görs en avvägning om något påverkar möjligheten att anställa personen. Linda Ahlsén berättar att man i samband med det pratar med personen i fråga, där det läggs stor vikt vid omdömet och att personen är ärlig.

Den skolanställda som nu dömts ska ha överfört totalt 27 800 kronor vid tio tillfällen till drogförsäljaren. Totalt rör det sig om 27 gram kokain. Mannen förnekade anklagelserna i rätten, men dömdes mot sitt nekande till villkorlig dom och samhällstjänst i 200 timmar. Om fängelse valts som påföljd skulle åtta månaders fängelse ha dömts ut.

Mannen menade under rättegången att överföringarna till drogförsäljaren snarare handlade om lån som betalades tillbaka. Rätten bedömde det dom en icke trovärdig berättelse och menade att det var en efterhandskonstruktion. Bland bevisen fanns chatthistorik mellan den skolanställda och drogförsäljaren, där han kallade försäljaren för "bror" vid upprepade tillfällen.

Han medgav att han köpt kokain vid tre tillfällen, men att det inte ska ha något med detta åtal att göra. Utöver att han ska ha köpt kokain vid tio tillfällen, blev han också ertappad narkotikapåverkad under mellandagarna. Hans egen teori är att någon lagt droger i hans glas på krogen.

undefined
Beslagtagen narkotika hos huvudmannen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!