Skolfolk gör studieresa till Japan

Fyra från kommunens utbildningsförvaltning åker till Japan på söndag för att studera den japanska skolan.

En delegation från skolor i Enköping och Uppsala ska åka till Japan på studieresa. Bilden är från en grundskola i Yokohama. Studieresan går till Kanazawa.

En delegation från skolor i Enköping och Uppsala ska åka till Japan på studieresa. Bilden är från en grundskola i Yokohama. Studieresan går till Kanazawa.

Foto: Koji Sasahara / AP / TT

Enköping2019-11-12 21:00

Bakgrunden till att studiebesöket blir av är utbildningsförvaltningens samarbete med Uppsala universitet när det gäller lärarutbildningen.

– Vi har fått en inbjudan via Uppsala universitet, berättar Eva Wadell, enhetschef för forskning och utveckling på utbildningsförvaltningen.

– Det är också personer från Uppsala universitet och från Uppsala kommun som kommer att åka med, fortsätter hon.

Uppsala kommun har ett liknande samarbete med universitetet som Enköping har. De blir totalt tolv deltagare på studieresan, varav två från universitetet och sex från Uppsala kommun. 

Från Enköping åker utöver Eva Wadell, Anders Härdevik, verksamhetschef för grundskolan, Kristin Lindgren, programrektor på Westerlundska gymnasiet, och John Danielsson, rektor på Örsundsbroskolan.

I våras besökte en grupp med japanska lärarstudenter Örsundsbroskolan. Genom utbildningsförvaltningens  samarbete med universitet har man kommit i kontakt med en japansk gästprofessor, som nu kommer att möta upp sällskapet i Japan.

På söndag flyger den svenska gruppen till Japan. Resans mål är Kanazawa, där ett digert program väntar under tisdagen, onsdagen och torsdagen.

De ska hinna se närmare på verksamheten på universitet, grundskola och gymnasieskola, men även inom skoladministrationen.

– Vi kommer att få se jättemycket, säger Eva Wadell.

– Personligen tycker jag alltid att det känns väldigt fantastiskt när man får kliva in i ett klassrum, säger hon inför skolbesöken under resan.

Ett mål med resan är att etablera en kontakt för framtida lärarutbyte och kanske även elevkontakter.

Andra syften är studera lärarutbildningen och digitaliseringsprocessen i Japan och jämföra med förhållandena i Sverige. 

– Vi har en stor utmaning i språket, men gästprofessorn som är med kan ganska bra svenska och vi har även fått tolkar inbokade till en del, säger Eva Wadell.

– Vi får hjälpas åt att följa upp tillsammans över vad det är vi ser och vad vi gör, fortsätter hon.

Kostnaderna för de fyras resa blir cirka 15000 kronor per person. Pengarna till det tas från forskning och utvecklings budget.

Varför just Japan?

– Det är för att vi har etablerat en kontakt där. Vi har även till uppgift enligt läroplanen att etablera kontakter utomlands, säger Eva Wadell.

På lördag kväll i nästa vecka kommer resenärerna att vara tillbaka på svensk mark igen efter studieresan.   

Eva Wadell, enhetschef för forskning och utveckling på utbildningsförvaltningen, ser fram emot studieresan.
Eva Wadell, enhetschef för forskning och utveckling på utbildningsförvaltningen, ser fram emot studieresan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!