Skolorna i Enköping går mot 10 miljoner i underskott

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden – med ansvar för kommunens skolverksamhet – är på väg mot ett underskott på 10,3 miljoner.

Med fler elever och barn än budgeterat måste kommunen som huvudman betala mer i elevpeng till skolorna, både till de kommunala och de privata. Arkivbild.

Med fler elever och barn än budgeterat måste kommunen som huvudman betala mer i elevpeng till skolorna, både till de kommunala och de privata. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer / TT

Enköping2022-11-15 05:00

Det är den ekonomiska rapporten till och med oktober i år som aviserar att det kommer att bli ett så stort underskott vid årets slut.

De verksamheter som har högst kostnader jämfört med budgeten är förskola, grundskola och gymnasieskola. Förskolan prognostiseras få ett underskott på 4,2 miljoner. Grundskolan beräknas gå med 6,4 miljoner i underskott och gymnasieskolan med ett minus på 11,8 miljoner.

För grundskolan förklaras underskottet med fler elever än budgeterat. Det innebär att Enköpings kommun som huvudman får betala ut mer i elevpeng, både till de kommunala skolorna och till de fristående.

Westerlundska gymnasiet har färre elever än budgeterat. Samtidigt går fler elever från Enköping i gymnasieskolor på andra orter, vilket ger ökade kostnader för kommunen.  

Den ekonomiska rapporten kommer att tas upp på sammanträdet i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i november.

Två åtgärder för att få budgeten i balans räknas upp i rapporten. Dels kan elevpengen sänkas genom ett nytt budgetbeslut och dels kan kostnaderna minskas i kommunens skolor och förskolor, trots ett ökat elevantal.

En avvikelse på tio miljoner kronor jämfört med budget låter nog som mycket pengar för de flesta människor. Fast i procent jämfört med hela budgeten för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden utgör de tio miljonerna faktiskt mindre än 1 procent. Budgeten för nämnden i år ligger på över en miljard, närmare bestämt på 1 273,6 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!