Skördetider på Stora torget

Det är dags att skörda nu. Passa på och njut av naturens godsaker, för snart är vintern här. Skördemarknaden på Stora torget gav Enköpingsborna chansen att fylla på grönsaksförrådet.

Lutande torget. Nej det är fotografen, inte torget, som lutar.

Lutande torget. Nej det är fotografen, inte torget, som lutar.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2017-09-23 13:57

Bär, kantareller (både gula och höstsorten), karljohan, morötter, tomater, sallad, kål och andra grönsaker låg i lockande högar hos grönsakshandlarna på Stora torget. Är det skördemarknad så är det.

Enköpingsborna visade sig vara sugna både på att handla och på att mötas. Det var god kommers och gott humör på torget.

Barbro Hansson tog nästan slut på de gröna tomaterna i Sycklinge trädgårds grönsaksstånd. Mikael Lundin fyllde en påse med två kilo små gröna och ännu inte mogna tomater.

– Det här blir gott. Jag syltar och sen kan man även göra marmelad på dem, berättade Barbro.

Hon syltar som sagt och lägger in tomaterna medan de fortfarande är gröna. De syltade tomaterna håller sig sedan goda i ett helt år.

– Det är jättegott! Sen ger jag även bort en del till dem som inte vill hålla på som jag, förklarade hon.

Det blev även ett huvud isbergssallad från Sycklinges delikatesser innan Barbro Hansson avslutade sina affärer med Mikael Lundin.

Kantareller i stora lass fanns också att köpa på torget denna dag. Dessa gula läckerbitar kom från skogarna kring Ludvika.

Åsa Persson plockar en påse med skogens guld. Kantarellerna skulle hon steka och äta till lördagskvällens entrecote.

Utöver allt det ätbara fanns det ett och annat stånd med lockande hantverk, loppisfynd, skolklasser som siktar på skolresor, med mera, på torget denna lördag.

Grönsaker

Graden av självförsörjning när det gäller grönsaker i Sverige skiljer sig mellan olika sorter. Under säsong är självförsörjningen stor (80 till 100 procent) för exempelvis isbergssallad, morot, potatis och gurka. Men för tomat är självförsörjningsgraden betydligt lägre.

Den svenska konsumtionen av grönsaker är låg jämfört med varmare länder.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om